Antena 3 CNN Actualitate Justiție Noi argumente că Laura Codruța Kovesi a plagiat în teza de doctorat

Noi argumente că Laura Codruța Kovesi a plagiat în teza de doctorat

Noi argumente că Laura Codruța Kovesi a plagiat în teza de doctorat
12 Oct 2016   •   10:41

Această întrebare a revenit acut în dezbaterea publică după ce deputatul Sebastian Ghiţă a anunţat că a depus la Parchetul General un autodenunţ privind muşamalizarea raportului Comisiei de Lucru pe baza căruia Consiliul Naţional de Etică a stabilit, în 2012, că actualul procuror-șef al DNA nu a plagiat, scrie jurnalista Emilia Șercan într-un articol pentru pressone.ro.

"În replică, Laura Codruța Kövesi a făcut publice, la sfârşitul lunii septembrie, aproape 250 de pagini de documente folosite în 2012 pentru a se apăra de acuzaţiile de plagiat care-i fuseseră aduse atunci de două ONG-uri – Grupul de Investigaţii Politice (GIP), al lui Mugur Ciuvică, şi Miliţia Spirituală.

Am analizat documentele și argumentele prezentate de Laura Codruța Kövesi și am găsit o serie de greșeli, omisiuni sau suspiciuni noi, pe care le vom prezenta în cele ce urmează.

Cazul nu este comparabil cu dosarele Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Petre Tobă – ale căror plagiate sunt masive și sfidătoare, dar ridică semne de întrebare nu doar asupra apărării folosite în 2012, ci şi privind însăși teza de doctorat a Laurei Codruța Kövesi, intitulată "Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal"."

În cursul verificării documentelor menționate, am descoperit noi suspiciuni de plagiat.

Astfel, paragrafe întregi de la paginile 21–24 ale tezei semnate de Laura Codruța Kövesi sunt reproduse, fără ghilimele, din volumul I al cursului "Combaterea crimei organizate", semnat de chestorul de poliţie Damian Miclea şi apărut în 2004 la Editura Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Inclusiv notele de subsol din lucrarea lui Damian Miclea sunt preluate de şefa DNA în teza sa.

Exact aceleași paragrafe preluate de şefa DNA din chestorul Damian Miclea au fost plagiate, în teza ei de doctorat, şi de Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea şi fosta avocată a lui Victor Ponta.

Loredana Radu a devenit doctor în Știinţe militare şi informaţii la Academia Naţională de Informații, aflată în subordinea SRI. Informaţia că ea este suspectată de plagiat în teza de doctorat şi că a copiat din Damian Miclea a fost publicată anul trecut de Hotnews. În luna martie 2016, Loredana Radu a făcut cerere de renunţare la titlul de doctor.

 

×
Subiecte în articol: Laura Codruta Kovesi plagiat
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close