Antena 3 CNN Actualitate Justiție Premieră în România: Instanţa suspendă acordul de mediu pentru o carieră de cărbune, salvând 500 hectare de pădure

Premieră în România: Instanţa suspendă acordul de mediu pentru o carieră de cărbune, salvând 500 hectare de pădure

Premieră în România: Instanţa suspendă acordul de mediu pentru o carieră de cărbune, salvând 500 hectare de pădure
de M.Z.    |    09 Mar 2017   •   14:47

Tribunalul Bucureşti acceptă în premieră suspendarea unui nou acord de mediu, după ce, în 2016 instanţa a anulat definitiv toate cele cinci acorduri pentru extinderea carierelor de lignit din Gorj, contestate de Asociaţia Bankwatch.

Deşi acest lucru s-a întâmplat, reprezentanţii Bankwatch susţin că defrişarea pădurii a continuat şi au sesizat Garda de Mediu, miza fiind 500 de ha de pădure. Este vorba despre cariera Lupoaia, pe care Complexul Energetic Oltenia intenţionează să o extindă cu 1028 de hectare. 

Dacă acordul nu era suspendat, întreaga suprafaţă ar fi fost defrişată şi excavate, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Bankwatch.

Conform articolului 14 din Legea 554/2004, “hotărârea prin care se pronunţă suspendarea este executorie de drept”, aşadar acordul este suspendat şi cariera ar fi trebuit să îşi înceteze extinderea începând cu 3 martie, când s-a pronunţat instanţa. Însă o echipă Bankwatch prezentă astăzi în judeţul Gorj a constatat că atât excavatoarele, cât şi utilajele de haldat ale carierei erau în funcţiune, aşadar au sesizat Garda de Mediu Gorj.
 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: padure
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close