Antena 3 CNN Actualitate Justiție Președintele CJ Călărași, proaspăt reales în funcție, și alţi patru angajaţi au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

Președintele CJ Călărași, proaspăt reales în funcție, și alţi patru angajaţi au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

DNA
DNA anunţă trimiterea în judecată a preşedintelui CJ Călărași alături de persoane. Sursa foto. Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iun 2024   •   22:18

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ). Alături de el au fost trimişi în judecată şi vicepreşedintele CJ, secretarul general, dar şi doi consilieri de achiziţii publice.

Este vorba despre Iliuţă Vasile preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Valile Iliuţă (PSD) a fost obţinut un nou mandat, la alegerile din 9 iunie, cu aproape 50% din voturile exprimate, potrivit rezultatevot.ro. 

De asemenea, au fost trimişi în judecată şi Tudor Simina Iulia şi Dima Gabriel, consilieri achiziţii publice în cadrul Consiliului Judeţean Călăraşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

  • complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • fals intelectual, în formă continuată,

M. N., reprezentant al SC NYLVYAN SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
SC NYLVYAN SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
Beştea Mihăiţă Constantin, vicepreședinte al Consiliului Județean Călărași, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

  • uzurparea funcției asimilată infracțiunilor de corupție,
  • favorizarea făptuitorului,

Paraschiv Aurel, secretar general al Consiliul Județean Călărași, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

  • complicitate la uzurparea funcției asimilată infracțiunilor de corupție,
  • favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
"La data de 28 decembrie 2020, inculpatul Iliuță Vasile, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu SC NYLVYAN SRL un număr de trei contracte având ca obiect prestarea unor servicii de pază la obiectivele Consiliului Județean Călărași, în condițiile în care societatea respectivă nu ar fi deținut licență de funcționare eliberată în condițiile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, și nici nu ar fi îndeplinit criteriile de participare la licitații.

În demersurile sale, inculpatul Iliuță Vasile ar fi beneficiat și de sprijinul consilierilor Tudor Simina Iulia și Dima Gabriel care, deși ar fi cunoscut faptul că societatea respectivă nu ar fi întrunit condițiile legale de a executa obiectul contractului, și nici condițiile prevăzute în caietul de sarcini, ar fi întocmit și semnat mai multe documente (note explicative), înlesnind în acest fel câștigarea licitațiilor de către SC NYLVYAN SRL .
Acționând în maniera de mai sus, s-ar fi produs un prejudiciu Consiliului Județean Călărași în valoare de 582.083 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societatea respectivă.

În scopul îngreunării cercetărilor care se desfășurau în prezenta cauză, inculpatul Beștea Mihăiță Constantin, cu sprijinul secretarului general al județului, Paraschiv Aurel, s-ar fi substituit, fără drept, autorităților deliberative, respectiv Consiliului Județean Călărași, și a înaintat la DNA un document din care ar fi reieșit faptul că nu s-ar fi produs niciun prejudiciu instituției publice pe care o reprezenta, în contextul de mai sus.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unui imobil ce aparține inculpatului Iliuță Vasile. Până în acest moment procesual, Consiliul Județean Călărași nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", transmite DNA în cadrul unui comunicat de presă. 
 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close