Antena 3 CNN Actualitate Justiție Procurorii DNA cer șapte ani de închisoare pentru un fost deputat

Procurorii DNA cer șapte ani de închisoare pentru un fost deputat

Procurorii DNA cer șapte ani de închisoare pentru un fost deputat
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    04 Mar 2019   •   15:45

Un procuror DNA a cerut, luni, magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie condamnarea fostului deputat Cristian Rizea la șapte ani de închisoare, în dosarul în care acesta este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a terminat de judecat dosarul, aflat în faza de apel, în care fostul deputat Cristian Rizea a primit în primă instanţă o condamnare de 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

La acest ultim termen de judecată, un procuror de la DNA a solicitat majorarea pedepsei pentru Rizea, dar şi încetarea procesului în cazul celuilalt inculpat din acest dosar - Lucian Colţea -, care a decedat.

Cristian Rizea nu a venit la proces, iar avocatul său a anunţat, la un termen anterior, că fostul deputat „se plimbă din loc în loc” în ţară şi străinătate pentru că nu mai are bani şi nici domiciliu stabil şi că s-ar afla în SUA.

Instanţa a anunţat că pe 18 martie va da decizia definitivă în acest dosar.

În decembrie 2017, Cristian Rizea a fost condamnat în primă instanţă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

În acelaşi dosar, Lucian Colţea, cetăţean american, a primit o condamnare de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi spălare de bani în formă continuată.

Instanţa a mai dispus atunci confiscarea sumei de 300.000 de euro de la Cristian Rizea, obţinută ca urmare a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

Cristian Rizea este acuzat de DNA că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.
 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close