Antena 3 CNN Actualitate Justiție Şef al IPJ Timiș, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie

Şef al IPJ Timiș, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie

Fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, Sorin Muntean, a fost condamnat, marţi, de Curtea de Apel Timişoara la şase ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie. Sentința nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Şef al IPJ Timiș, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie
de Georgiana Adam    |    16 Mar 2021   •   19:59

În acelaşi dosar au primit diferite pedepse cu executare fostul şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din IPJ Timiş Pavel Dumitru şi alţi patru inculpaţi. 

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2013-2016, activităţile infracţionale ale grupării coordonate de inculpatul Boţ (liderul clanului Viscol din Lugoj) s-au bucurat de sprijinul şi protecţia inculpaţilor Muntean Sorin Petru şi Pavel Dumitru, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş şi, respectiv, şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Timiş, care au fost atraşi de-a lungul timpului în sfera de influenţă a grupului şi fidelizaţi prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale şi sume de bani'.

Prejudiciul creat a fost de peste 800.000 de euro

Activitatea lor infracţională s-a manifestat în sfera importului de autoturisme din Uniunea Europeana şi revânzarea lor, fără a achita obligaţiile legate de plata taxelor şi impozitelor la bugetul de stat.

Fiecare dintre inculpaţi a primit pedepse pentru mai multe infracţiuni, dar prin contopire li s-a aplicat pedeapsa cea mai mare. Ei au sechestre pe diferite sume şi proprietăţi până la recuperarea prejudiciului şi le-au fost interzise mai multe drepturi asociate infracţiunilor săvârşite.

Astfel, fostul şef al Inspectoratului Sorin Muntean a fost condamnat la 6 ani de inchisoare, fiind găsit vinovat pentru instigare la dare de mită şi favorizarea făptuitorului.

Comisarul şef Dumitru Pavel, fostul şef al Serviciului de Investigarea a Criminalităţii Economice, a primit 5 ani de inchisoare pentru luare de mită, trafic de influenţă, favorizarea faptuitorului şi complicitate la luare de mită.

Marin Bilc, avocatul timişorean care s-a mutat in Baroul Mehedinti, a primit 3 ani şi sase luni de închisoare, cu executare si interdictia de a mai profesa ca avocat, fiind găsit vinovat de instigare la dare de mită, favorizarea făptuitorului, instigare la fals în inscrisuri sub semnatură privată şi uz de fals;

Bot Iulian liderul clanului Viscol din Lugoj, a primit 7 ani de închisoare şi plata unui prejudiciu de 815.375 de euro, echivalentul a 3.600.449 lei, pentru evaziune fiscală, dare de mită, cumpărare de influenţa şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Toader Nicolae Constantin, a primit 8 ani de inchisoare, fiind condamnat pentru evaziune fiscala şi constituirea unui grup infraţional organizat.

Bejan Petrea, a primit 4 ani şi patru luni de închisoare pentru evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat. 

Sentinţa nu este definitiva şi poate fi atacată cu apel în 10 zile.

×
Subiecte în articol: IPJ Timiș condamnare Sorin Muntean
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close