x close

UNJR solicită clarificări cu privire procedura folosită de CSAT la verificarea magistraţilor

de D.G.    |    19 Ian 2016   •   17:32
UNJR solicită clarificări cu privire procedura folosită de CSAT la verificarea magistraţilor 817

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) solicită preşedintelui Klaus Iohannis clarificări în legătură cu procedura folosită de CSAT la verificarea declaraţiilor magistraţilor privind relaţia cu serviciile de informaţii, potrivit Agerpres.

'În lumina noilor declaraţii potrivit cărora CSAT nu are capacitatea să verifice dacă există agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete printre magistraţi, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România solicită publicarea de îndată a deciziei CSAT în baza căreia Preşedinţia României a anunţat, pe data de 18 ianuarie, că s-au făcut verificări şi 'nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii' în justiţie', se arată într-un comunicat semnat de preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan.

De asemenea, UNJR solicită preşedintelui Klaus Iohannis lămuriri publice cu privire la procedura urmată de CSAT, care a condus la comunicatul Preşedinţiei că nu există ofiţeri acoperiţi în justiţie, în condiţiile în care şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, a afirmat, după ce acest răspuns a fost făcut public, că CSAT nu are instrumente la dispoziţie pentru a verifica declaraţiile date de magistraţi.

UNJR susţine că Dan Mihalache contrazice 'flagrant' comunicatul Preşedinţiei.

'Dacă Preşedinţia afirmă că 'în urma verificărilor efectuate de către instituţiile abilitate, s-a constatat că (...) nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii' în justiţie, domnul Mihalache ne-a spus azi că 'răspunsul instituţiilor acesta a fost: nu există capacităţi proprii ale CSAT de a umbla după ofiţerii acoperiţi. (...) Am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta a fost răspunsul instituţiilor statului'. Ca atare, pe o voce ni se spune că s-au făcut verificări, pe alta ni se spune că nu există capacităţi de a face verificări', declară Dana Gîrbovan.

În opinia UNJR, dubiile exprimate public de Dan Mihalache în legătură cu capacitatea CSAT de a face verificări efective 'nu fac altceva decât să sporească confuzia şi suspiciunile în spaţiul public ca justiţia este influenţată de serviciile secrete, fapt ce contravine principiilor fundamentale ale democraţiei'.

'Ca atare, UNJR solicită o poziţie publică oficială a Preşedinţiei României şi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a explica procedura pe care au urmat-o pentru a face aceste verificări. Finalizarea tuturor demersurilor pentru transparentizarea relaţiei dintre serviciile secrete şi justiţie este un imperativ absolut pentru a consolida încrederea în justiţie şi a avea garanţia independenţei sale. Fără o justiţie independentă nu poate exista stat de drept', mai spune UNJR.

Citeşte mai multe despre:

UNJR CSAT magistrati servicii
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati