Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, primele declaraţii după alegeri: "PSD poate rămâne în afara actului de decizie politică"

Klaus Iohannis, primele declaraţii după alegeri: "PSD poate rămâne în afara actului de decizie politică"

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, luni seară, primele declaraţii în legătură cu rezultatele alegerilor parlamentare din 6 decembrie şi estimat că noul guvern va fi susţinut de o alianţă de centru-dreapta.

Klaus Iohannis, primele declaraţii după alegeri: "PSD poate rămâne în afara actului de decizie politică"
Sursa foto: Presidency.ro
de Adrian Iclozan    |    07 Dec 2020   •   18:10

"Dați-mi voie, prima dată, să vă mulțumesc tuturor celor care ați ieșit din casă, ați mers la secția de votare și ați votat. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare și fiecare vot contează!

În același timp însă trebuie să fim foarte sinceri - participarea la vot a fost redusă și este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficiente informații despre aceste alegeri, fie sunt pur și simplu nemulțumiți, de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate.

Eu văd aceste lucruri și este important ca noi, toți politicienii, să vedem aceste lucruri, să le analizăm și să venim în întâmpinarea românilor care nu au mers la vot din varii motive. Aceste motive trebuie elucidate și sunt foarte hotărât ca în următoarea perioadă, împreună cu guvernul care se va forma, să analizăm cu maximă seriozitate toate aceste chestiuni.

Cum vede Iohannis alegerile: PNL şi USRPLUS au crescut. PSD a scăzut "dramatic". Faţă de 2016 

Rezultatele alegerilor arată că nu există un câștigător clar al acestor alegeri. Iar dacă ne uităm pe rezultatele care momentan se numesc provizorii, dar s-au numărat aproape toate voturile, vedem că Partidul Național Liberal în 2016 obținuse 20%, acum a obținut 25%, deci, o creștere clară. USR, între timp împreună cu PLUS, a obținut în 2016 8%, între timp au crescut la 15%, evident, o creștere. PSD, care obținuse în 2016 45%, a scăzut dramatic la 29%.

Este, deci, clar, dacă adunăm aceste rezultate, că centrul dreapta, partidele de centru-dreapta împreună au obținut peste 50% dintre voturile valabil exprimate. Și pot să vă spun cu toată sinceritatea că acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni.

În acest fel, PSD poate, în fine, după un ciclu întreg de alegeri – europarlamentare, referendum, prezidențiale – PSD poate să rămână în afara deciziei politice.

Klaus Iohannis: Se cristalizează o alianţă de centru-dreapta care va propune guvernul de coaliţie

Acum, ce va urma – se cristalizează rapid deja o coaliție de centru-dreapta, care va putea să propună un guvern de coaliție. Peste doar câteva zile, voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul Parlament, consultări pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România.

Noul guvern care va fi format va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate și de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare și, cu siguranță, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021, împreună cu modul în care vor fi atrași banii europeni", a spus preşedintele.

Raportat la intenţiile exprimate de preşedinte înainte de scrutin, lucrurile sunt mai complicate în prezent.

Cu doar trei zile înainte de scrutin, Iohannis intra în rolul de prim agent electoral pentru PNL şi se declara satisfăcut de intenţiile de vot cu care sondajele electorale creditau această formaţiune.

Iohannis, campanie pentru liberali înainte de vot: Îmi doresc să câştige PNL. Mergeţi la vot, să nu câştige PSD

El a cerut românilor să meargă să voteze, pentru că "alegerile nu se câştigă în sondaje, ci la urne" şi a reluat atacurile la adresa PSD.

"Mergeți la vot ca să nu pățim ca în 2016. E extrem de important. Ați fost alături de mine în 2019 și am reușit să oprim ciopârțirea legilor Justiției. Ați fost alături de mine la prezidențiale. Mergeți la vot ca să nu pățim ca în 2016, când printr-o prezență scăzută la vot a câștigat PSD și a urmat coșmarul de ani de zile în care PSD și-a bătut joc de țară, de Justiție, de investiții publice. Așa ceva nu ne mai dorim. Vă rog să mergeți la vot. Votați echipa cu care vom reconstrui România, votați pentru România normală", a spunea, miercuri, Iohannis.

Joi, preşedintele a continuat pe aceeaşi linie, fără a mai nominaliza însă vreo formaţiune. El a spus că va conduce personal, după alegeri, procesul de coagulare a forțelor democratice și reformiste care să ducă la "constituirea unei majorități solide, capabile și dornice să lucreze în beneficiul românilor".

×
Subiecte în articol: coalitie guvernare PNL PSD Klaus Iohannis
Parteneri
Este haos pe şosele şi în vămi. Circulaţia este infernală!
x close