Antena 3 CNN Actualitate La Turda nu este pericol de contaminare cu substanţe chimice, spune primarul

La Turda nu este pericol de contaminare cu substanţe chimice, spune primarul

La Turda nu este pericol de contaminare cu substanţe chimice, spune primarul
Sursa foto: Foto: Antena3.ro
08 Mar 2011   •   17:36

Primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, susţine că la Turda nu este nici un pericol de contaminare cu substanţe chimice, respingând astfel supoziţiile senatorilor PSD Ecaterina Andronescu şi Alexandru Cordoş, apărute după ce Antena3 a difuzat, duminică, o emisiune pe această temă. “Această zonă (unde a funcţionat o uzină chimică – n.r.) este îndiguită, nu este cu pericol de extindere în altă parte, iar cei care ar putea să suporte consecinţe sunt cei care merg acolo după fier vechi. (...) Această problemă se discută de 12 - 14 ani, domnul Cordoş ştie despre ce este vorba, dar, probabil, că vrea să facă politică şi atunci, dacă crede că rezolvă problema aceasta, ar trebui să vină cu susţinere profesionistă şi nu de asemenea natură”, a spus primarul Tudor Ştefănie, potrivit Agerpres.

În plus, primarul localităţii susţine că nu au existat niciun fel de probleme de sănătate cauzate de zona fostei uzine chimice şi spune că problema este oricum în atenţia forurilor competente, fiind făcute mai multe demersuri la Ministerul Mediului, Prefectura Cluj şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

“Este o zonă unde au intrat cei cu fierul vechi, care au devastat-o, deşi este o zonă privată şi probabil că au mai apărut şi reziduuri de mercur, câteva particule, dar nu este vorba de cantităţi foarte mari”, a mai spus primarul municipiului Turda.

Senatorii PSD Ecaterina Andronescu şi Alexandru Cordoş au adresat o interpelare ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, prin care îi cer să intervină în cazul de la Turda, unde se presupune că ar fi vorba despre o contaminare cu substanţe toxice a locuitorilor din zona fostei uzine chimice.

“Cel mai grav lucru, însă, mi se pare primejduirea vieţii copiilor, prin neglijenţa sau indiferenţa factorilor responsabili (...). Pe lângă mercurul pe care copilul de doar 14 ani declara că <îl mănâncă>, locuitorii Turdei sunt supuşi şi altor pericole generate de cele 60.000 de tone de insecticid îngropate în centrul oraşului. Nu trebuie să fii specialist ca să înţelegi că substanţele periculoase ajung pe masa locuitorilor de acolo, evident, şi prin intermediul animalelor domestice supuse sacrificării, care pasc iarba din pământ contaminat”, susţin senatorii PSD în interpelare.

×
Subiecte în articol: Turda primar
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close