Antena 3 CNN Actualitate Legea pentru maidanezi există de o lună, dar nimeni nu ştie cum să o aplice. Autorităţile nu au putut trece la fapte

Legea pentru maidanezi există de o lună, dar nimeni nu ştie cum să o aplice. Autorităţile nu au putut trece la fapte

Legea pentru maidanezi există de o lună, dar nimeni nu ştie cum să o aplice. Autorităţile nu au putut trece la fapte
Sursa foto: Foto: network.bestfriends.org
de M.Z.    |    23 Oct 2013   •   07:49

Avem o lege care prevede eutanasierea câinilor fără stăpân, dar nimeni nu ştie cum să o aplice. Normele vor fi dezbătute abia astăzi, după o lună de zile în care autorităţile nu au putut trece la fapte. 


Miercuri ar trebui să se decidă cele mai importante aspecte ale legii: câte zile vor putea fi ţinuţi câinii înainte de eutanasiere, cum vor fi prinşi, cine are dreptul să îi prindă şi cine îi poate adopta. 

Câinii vagabonzi trebuie să fie mai intâi prinşi, iar această sarcină revine angajaţilor de la Protecţia animalelor, hingheri bine instruiţi care trebuie să poarte costume speciale de protecţie. Maidanezii trebuie adunaţi în ordine, de la cei mai agresivi până la pui. 
 
Maidanezii care ajung în adăposturi vor fi atent supravegheaţi de personalul veterinar, după ce vor fi consultaţi, vaccinaţi şi sterilizaţi.

Adăposturile trebuie să îndeplinească anumite cerinţe pentru a putea funcţiona: cuştile vor fi individuale, marcate cu un număr  unic. În plus, autorităţile sunt obligate să asigure personal care să supravegheze animalele 24 de ore din 24 şi să le hrănească de cel puţin două ori pe zi. Va exista şi un program de vizite pentru public: în fiecare zi între orele 10 şi 18. 
 
Adopţia unui maidanez este gratuită dacă sunt îndeplinite câteva condiţii de bază: cine adoptă un căţel îşi ia angajamentul că va avea grijă de el şi nu-l va abandona. Dacă doriţi să adoptaţi mai mult de trei patrupede, vă trebuie obligatoriu acordul vecinilor, chiar dacă staţi la curte
 
Câinii care nu sunt revendicaţi de proprietar şi nici adoptaţi în termen de 14 zile vor fi eutanasiaţi. Responsabili de acest lucru vor fi medicii veterinari, iar procedura se va desfăşura în saloanele de chirurgie.  

Modul de eutanasiere nu este precizat însă în document. De asemenea, fiecare adăpost de câini trebuie sa aibă încheiat un contract cu o unitate de ecarisare autorizată sanitar-veterinar sau să deţină instalaţii proprii de incinerare.


Norme de capturare
- hingeri instruiţi
- costume de protecţie
- câini capturaţi în ordinea agresivităţii
 

Norme de adăpostire 
- supraveghere 24 de ore pe zi
- cuşti individuale
- cel puţin două mese pe zi
- program de vizite:  zilnic între orele 10 şi 18
 
 
Norme de adopţie
- adopţia este gratuită
- se interzice abandonul
- acordul vecinilor pentru cel puţin 3 câini


Norme de eutanasiere
- eutanasierea imediată a câinilor bolnavi 
- eutanasierea dupa 14 zile a câinilor neadoptaţi
- eutanasierea se face exclusiv de medicii veterinari
Sursa: Proiect ANSVSA


Pe 25 septembrie, Curtea Constituţională a stabilit că Legea privind câinii fără stăpân este constituţională.
 
Pe 10 septembrie, Camera Deputaţilor a adoptat Legea privind câinii fără stăpân, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea. Proiectul de lege privind câinii fără stăpân a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor cu 266 de voturi "pentru", 23 de voturi "împotrivă" şi 20 de abţineri.

Legea, adoptată după moartea lui Ionuţ Anghel, copilul ucis de maidanezi, a fost contestată la CCR de un grup de 30 de parlamentari, din toate grupurile parlamentare, cu excepţia UDMR. 

Ce modificări aduce noua lege a maidanezilor. Amendamentele adoptate

Ce presupune eutanasierea câinilor. "Nu există nici un fel de barbarie în această lege"
 
În Bucureşti există aproximativ 64.000 de câini fără stăpân, iar posibilitatea municipalităţii de a caza în adăposturi aceste animale este mult mai mică decât numărul de animale aflate în libertate, arătau iniţiatorii proiectului de hotărâre privind organizarea referendumului local.
 

Pe 2 septembrie, un copil în vârstă de patru ani a murit, după ce a fost sfâşiat de câinii maidanezi în apropierea Parcului Tei din sectorul 2.
 
Carnaj la Timişoara. Zeci de oi au fost sfâşiate de o haită de câini maidanezi

O femeie a fost atacată de o haită de 20 de câini maidanezi, în plină zi. Victima a ajuns la spital



 

×
Subiecte în articol: caini maidanezi
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close