Antena 3 CNN Actualitate Liderii sindicali: Ne pregătim să blocăm întregul sistem bugetar pe 20 noiembrie, prin grevă

Liderii sindicali: Ne pregătim să blocăm întregul sistem bugetar pe 20 noiembrie, prin grevă

Liderii sindicali: Ne pregătim să blocăm întregul sistem bugetar pe 20 noiembrie, prin grevă
29 Oct 2008   •   10:02

Reuniţi, miercuri, într-un comitet de criză, sindicaliştii ameninţă guvernul cu blocarea sistemului bugetar printr-o grevă generală înainte de alageri. "Să-l ferească Dumnzeu pe cetăţeanul Tăriceanu, actual prim-ministru, de blocarea sistemului bugetar", a declarat un liderul Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor. Federaţia sindicală a declanşat un referendum la nivel national pentru a se vedea opinia cu privire la o grevă generala.
Federaţia Spiru Haret declanşează, luni, greva generală. Urmează un protest al Federaţiei Sanitas, la care vor participa 10.000 de persoane, pe 10-11 noiembrie, iar pe 13, Sed Lex declanşează grevă generală. Pe data de 20, ne pregătim de o grevă care să blocheze întregul sistem bugetar, spune Marius Petcu, preşedinte CNSLR Frăţia.
"Trecem la acţiuni comune. Vom stabili un comandament comun care se va consulta zilnic în privinţa evolutiie acestei legi. Ne vom sustine reciproc în toate acţiunile", spune Petcu.
Sindicaliştii apelează la acţiuni succesive pentru a mări presiunea asupra actualului guvern, a declarat Petcu.
Greva profesorilor va fi susţinută de Blocul Naţional Sindical (BNS) dacă pretenţiile salariale ale acestora sunt oportune, a declarat Dumitru Costin, preşedinte BNS.
Răzvan Bobulescu, preşedintele Federaţiei Sindicale Alma Mater, spune că învăţământul este nedreptăţit, dar că nu se poate pronunţa dacă federaţia pe care o conduce va declanşa sau nu grevă generală în decursul zilei de luni. "Aştept reacţiile din teritoriu", a declarat Bobulescu.

Liderii de la Sanitas, Spiru Haret şi Sed Lex s-au întâlnit, miercuri, într-un comitet de criză. Actualul Guvern trebuie să facă faţă valului de critici venite din partea bugetarilor, precum şi plângerii penale pe care PD-L ameninţă că o va înainta instanţei de judecată, după ce Executivul a blocat majorarea salarială promisă dascălilor. Aurel Cornea, preşedintele Federaşiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, spunea, marţi, în cadrul emisiunii La Ordinea Zilei, că dispreţul arătat de guvernanţi faţă de profesori este ?total?, iar legea este facultativă.
?Reacţiile noastre vor fi extraordinar de dure(..). Vom pune pozele lor (celor din Guvern) în toate şcolile şi la orice colţ de drum ca să se vadă cum şi-au bătut joc de profesori?, a declarat Cornea.
Preşedintele Alianţei SED LEX, Vasile Marica, spune că Guvernul Tăriceanu este unul falimentar care acţionează împotriva legilor. Liderul sindical acuză Guvernul că se ascunde în spatele unor pretinse creşteri economice, dar în ultimii patru ani nu a realizat nimic.
Guvernul s-a reunit, marţi, pentru a decide ce măsuri va lua pentru a bloca mărirea salarială promisă de parlament şi preşedinte profesorilor. Majorarea a fost amânată până la 1 aprilie 2009. Disputa a dus la un schimb de replici acide între premier şi preşedinte. Premierul acuză Parlamentul şi pe Traian Băsescu de iresposabilitate în promulgarea acestei legi, iar preşedintele spune că Tăriceanu nu oferă majorări salariale decât clientelei politice.
Antena3.ro

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close