Antena 3 CNN Actualitate Macovei cere stenograma DIICOT

Macovei cere stenograma DIICOT

Macovei cere stenograma DIICOT
26 Ian 2007   •   14:00
UPDATE: Monica Macovei îi cere şefului Secretariatului General al Guvernului, Radu Stroe, să facă public conţinutul dezbaterilor din şedinţa Executivului când a fost adoptată Ordonanţei 131 privind activitatea DIICOT. De asemenea, ministrul Justiţiei cere să facă publică şi stenograma şedinţei de guvern din data de 17 ianuarie 2007 când - din proprie iniţiativă- a explicat membrilor Guvernului că, în realitate, prin OUG 131/2006 pentru modificarea şi completarea Legii 508/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea DIICOT, nu se acordă competenţe în plus procurorilor altfel decât este prevăzut în legislaţia română în vigoare (Mediafax).

Secretarul general al Guvernului îl acuză pe ministrul Justiţiei că habar nu are ce conţin ordonanţele pe care le prezintă în Guvern. Concret, este vorba despre ordonanţa DIICOT care dă mai multe competenţe procurorilor de la crimă organizată. Secretarul general al Guvernului a explicat că ministrul a introdus ordonanţa pe ultima sută de metri pe ordinea de zi a şedinţei de dinainte de Crăciun, iar ministrul Monica Macovei nu a explicat, în nota de fundamentare, diferenţele care apar faţă de legea existentă. Prin urmare, spune Stroe, Guvernul nu are nici o vină că a aprobat această ordonanţă. Premierul a decis organizarea unei dezbateri publice pe tema acestei ordonanţe care a stârnit protestele presei şi organizaţiilor neguvernamentale.

Stroe a arătat că, în şedinţa de Guvern din 21 decembrie 2006, în care s-a adoptat ordonanţa de urgenţă, ministrul Justiţiei, Monica Macovei, ar fi afirmat că modificările aduse legii în vigoare constau doar într-o mai bună definire a competenţelor DIICOT şi înfiinţarea fondului de flagrant. Nici în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută nu s-a menţionat despre transferul de competenţe în ceea ce priveşte autorizarea accesului la sistemele informatice de la judecător la procurorii DIICOT.

Reacţia Monicăi Macovei
Monica Macovei a reacţionat imediat. Într-un comunicat de presă se arată că ministrul Justiţiei a prezentat, din proprie iniţiativă, în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, o informare privind prevederile ordonanţei de urgenţă 131 pe 2006, fără ca vreun membru al Guvernului să aibă, la acel moment, observaţii sau comentarii. Monica Macovei salută ideea dezbaterii publice, chiar dacă, în urmă cu o zi, a avut şi ea consultări cu organizaţiile neguvernamentale. Şi reprezentanţii acestor organizaţii, sunt de părere că o astfel de întâlnire este bine venită.

Reacţii Stroe
Potrivit ordonanţei care a intrat în vigoare la sfîrşitul anului trecut, procurorii de la Crimă Organizată au căpătat puteri fără precedent: pot supraveghea conturile bancare şi sistemele informatice fără mandat de la un judecător. Potrivit articolului 16, monitorizarea conturilor si a calculatoarelor poate incepe chiar daca persoana nu este urmarita penal. Anchetatorii trebuie să aibă doar indicii temeinice că a fost săvârşită o infracţiune, sintagmă destul de evazivă care ar putea permite abuzuri.

Antena 3

×
Parteneri
Mărturii despre crima din fața Parcului Crângași din București
x close