Antena 3 CNN Actualitate Masca poate face mai mult rău decât bine. Efecte dăunătoare pentru ten. Medic: ”Schimbarea măștilor, vitală”

Masca poate face mai mult rău decât bine. Efecte dăunătoare pentru ten. Medic: ”Schimbarea măștilor, vitală”

A venit sezonul rece, masca a devenit obligatorie mai peste tot însă ce facem când umiditatea este crescută și ea se udă? Dermatologul Ionela Manole ne ajută să înțelegem, la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” cum să purtăm masca corect chiar și iarna astfel încât să nu ne dăuneze tenului.

Masca poate face mai mult rău decât bine. Efecte dăunătoare pentru ten. Medic: ”Schimbarea măștilor, vitală”
de Laura Dinu    |    04 Noi 2020   •   10:30

”Decizia de a purta măști în permanență ne poate afecta destul de mult. Trebuie să fim mai atenți la modul în care utilizăm măștile și cel mai important, ce facem în momentul în care vremea se schimbă”, a declarat dermatologul la Antena 3. 

Multiple probleme ale pielii din cauza măștilor

Ionela Manole a explicat că este important ca măștile să fie schimbate des, astfel încât protecția să fie totală, iar efectele asupra tenului să fie diminuate atât cât se poate. 

”Trebuie să le schimbăm atât de repede pe cât este necesar. Recomandarea este ca ele să fie schimbate la 2-3 ore. O dată pentru că se reduce din efectul măștilor respective, și atunci ajung să fie ineficiente.

În al doilea rând, cauzează tenului nostru. Și ne confruntăm cu nenumărate probleme ale pielii, de la faptul că începe să se exfolieze, să se înroșească, iritații, erupții de tip acnee, dermatită periorală, multiple probleme cu care pacienții se prezentau și anterior din cauza purtării excesive a măștii, și cu care cu siguranță ne vom confrunta și de acum în colo”, a adăugat medicul. 

Dr. Ionela Manole spune că este extrem de important și mediul în care ”se face această operațiune” de schimbare a măștii.

”Acest lucru implică faptul că trebuie să avem și un dezinfectant, care să ne ajute la nivelul pielii mâinilor. Nu trebuie să facem această procedură înainte de a ne dezinfecta, aceasta este recomandarea numărul 1. 

Schimbarea măștilor, vitală atât pentru a ne proteja sănătatea, cât și pielea

Ca să putem face lucrul acesta trebuie să avem 2-3 măști la noi, astfel încât să ne asigurăm că suntem protejați tot timpul, indiferent de vreme”, a concluzionat dermatologul la Antena 3. 

Mare atenție! Masca din bumbac nu protejează împotriva coronavirusului. Medic: ”Nu este cea mai bună soluție”

Medicul dermatolog Adina Alexandru a vorbit la ”Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea” despre cât ne protejează de infecții masca din bumbac.

Când ne face această mască mai mult rău decât bine

”Există o diferență substanțială față de mască facială medicală. Masca din bumbac are avantaje, este reutilizabilă, și probabil că asta este ceea ce foarte multă lume apreciază, este lavabilă, poate fi chiar ajustabilă și unele dintre ele sunt dotate cu anumite orificii pentru filtre”, declară medicul.

Masca din bumbac nu oferă protecție anti-COVID!

Potrivit medicul dermatolog Adina Alexandru, masca din bumbac  poate doar să ne protejeze de praf, de polen sau de stropi mari de salivă. 

”Nu este cea mai bună soluție pentru a ne proteja cât mai bine în fața acestei infecții. Nu sunt sterile, nu sunt considerate echipamente de protecție și nu sunt dispozitive medicale. Deci nu sunt standardizate conform protocoalelor europene”.

Aceste măști din bumbac reprezintă mai mult un accesoriu fashion.

Cum igienizăm măștile din bumbac 

Aceste măști ar trebui spălate la o temperatură înaltă și călcate apoi. Atenție! Spălarea frecventă a acestora poate deteriora materialul, iar agenții de curățare pot provoca reacții iritative.

Dermatologul Adina Alexandru recomandă ca masca să fie spălată manual, cu detergent hipoalergenic și fără adăugare de balsam.

Nu este igienic să purtăm o singură mască din bumbac pe durata unei zile întregi!

Măștile faciale de uz medical sunt fabricate cu respectarea cerințelor standardului SR EN 14683:2019 și sunt de trei tipuri:

- tip I la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 95%,
- tip II la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 98%,
- tip II R la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 98% (măștile tip II R se deosebesc de cele tip II prin capacitatea acestora de a reține eventualele jeturi de fluide direcționate către acestea, precum și printr-o mai bună respirație).

Semi-măștile filtrante împotriva particulelor sunt fabricate cu respectarea cerințelor standardului SR EN 149:2009 și sunt de trei tipuri:

-       FFP1 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 80%,

-       FFP2 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 94%

-       FFP3 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 99%.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate mască ten
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
„Pierderile sunt de 100%”: Grindina a distrus mii de hectare de culturi agricole
x close