Antena 3 CNN Actualitate Media Adevărul despre execuția mareșalului Ion Antonescu. Mărturia singurul ziarist român prezent la fața locului

Adevărul despre execuția mareșalului Ion Antonescu. Mărturia singurul ziarist român prezent la fața locului

Adevărul despre execuția mareșalului Ion Antonescu. Mărturia singurul ziarist român prezent la fața locului
07 Apr 2016   •   10:50

Jurnalistul Nicolae Munteanu s-a stins din viață la 70 de ani, în Germania, acolo unde locuise și lucrase în ultimele decenii. Voce inconfundabilă a Europei libere, Munteanu a fost singurul jurnalist român care a asistat la execuția mareșalului Ion Antonescu.

"Eu am făcut procesul lui Ion Antonescu pentru „Adevărul”. O pagină-ntreagă scriam în fiecare zi. Și apoi am primit un telefon de la Vasile Dumitrescu. Să mă duc la Jilava! M-a pus într-o mașină, mașina redacției și așa am ajuns la Jilava. Acolo erau o sută de ziariștii străini: germani, englezi, francezi, tot ce vrei. A apărut un ofițer, Bunaciu, adjunct al Ministrului de interne. Avram Bunaciu îl chema. Și el spune, adresîndu-se tuturor jurnaliștilor aflați de față: „Domnilor, ăsta nu e spectacol de teatru! Este vorba despre execuția unor criminali. Nimeni nu intră. Sau, da: cel mai tînăr dintre voi!” S-a uitat așa, spre mine: „Tu!” Nu știu de ce nu l-a ales pe cel mai bătrîn dintre noi… Și n-a mai lăsat pe nimeni, în afară de mine! Și a mai mers cameramanul, Gologan îl chema. Parcă-l văd, stătea pe o coloană, undeva sus. Pe mine însă m-a dus jos, exact acolo unde trebuia să fie execuția. Am așteptat acolo pînă i-a adus pe cei patru. Că patru au fost, va să zică: Ion Antonescu, Mihai Antonescu, Alexianu și Piki Vasiliu. În fața lor, un pluton de gardieni îmbăcați în maro, parcă-i țin minte și-acu! Și Antonescu s-a adresat șefului plutonului și i-a spus: „Mă, băieți, să trageți aici, în inimă, să nu mă ciuruiți!”. Dar așa a fost. Singurul care n-a murit imediat a fost chiar el. Și a venit tot ăsta, comandantul plutonului și i-a tras două gloanțe în cap. Mi-aduc aminte că afară mă aștepta Vasile Dumitrescu și, fiindcă eram așa de galben, m-a luat de mînă: „Hai să-ți dau o țuică!”, și m-a dus să-mi dea o țuică, mie care nu beam niciodată. După care, deși eu am scris, n-a vrut să publice nici un ziar… Atunci i-am dat reportajul unuia, Kirshen, de la „United Press”. Ăla era și redactor la „România liberă”. Și i-am spus lui. A scris în ziar, dar a dat și la toată lumea. Zicea: „…După declarația singurului martor ocular al excuției…” Pe urmă, pe Kirshen l-au băgat la închisoare! Pe mine, nu. Am scăpat. Dar m-au luat rușii, nu mult după aceea. Dar și de aia am scăpat", a povestit Nicolae Munteanu, într-un interviu acordat jurnalistului Dumitru Graur.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close