Antena 3 CNN Actualitate Media Premiile Pulitzer 2016 reflectă dramele lumii. Care sunt câştigătorii

Premiile Pulitzer 2016 reflectă dramele lumii. Care sunt câştigătorii

Premiile Pulitzer 2016 reflectă dramele lumii. Care sunt câştigătorii
19 Apr 2016   •   07:38

Premiile Pulitzer 2016, anunţate luni la New York, au reflectat în acest an marile drame ale lumii - război, criza refugiaţilor şi terorism. Premiile, care poartă numele ziaristului Joseph Pulitzer şi decernate prima oară în 1917, sunt printre cele mai prestigioase în domeniul jurnalismului şi al creaţiei artistice, relatează AFP. 

La categoria fotografie breaking news au fost acordate în mod excepţional două premii: unul unei echipe de patru fotoreporteri de la New York Times - Mauricio Lima, Serghei Ponomarev, Tyler Hicks şi Daniel Etter - pentru reflectarea dramei refugiaţilor şi a pericolelor cu care se confruntă aceştia, iar celălalt, echipelor foto ale agenţiei Thompson Reuters, care au urmărit migranţi în drumul lor de sute de kilometri, plecaţi în principal din cauza războiului din Siria. 

Alissa Rubin, fostă şefă a biroului din Kabul al cotidianului New York Times, stabilită în prezent la Paris, a fost recompensată la categoria reportaj internaţional pentru felul în care a acoperit tema suferinţelor îndurate de femeile afgane, la peste 14 ani de la intervenţia americană pentru alungarea talibanilor. 

Los Angeles Times a primit premiul Pulitzer la categoria Breaking News pentru felul excepţional în care a reflectat masacrul de la San Bernardino (Califoria) din luna decembrie a anului trecut, comis de o pereche tânără de pakistanezi autoradicalizaţi, care a ucis 14 persoane. 

La categoria literatură non-ficţiune, câştigător a fost Black "Flags: The Rise of ISIS" (Steaguri negre, Ascensiunea Statului islamic) de Joby Warrick. 

Pentru prima oară au fost premiate cu câte un Pulitzer două ziariste care scriu la o revistă, The New Yorker: Emily Nussbaum, critic, şi Kathryn Schultz. 

Cel mai râvnit premiu, cel pentru "serviciu public", a fost acordat agenţiei Associated Press pentru o anchetă desfăşurată în Asia despre condiţiile de lucru ale pescarilor trataţi ca sclavi, ai căror creveţi ajung în Statele Unite. Ancheta a dus la eliberarea a 2.000 de sclavi şi la numeroase arestări. 

La categoria reportaj naţional, premiul Pulitzer a fost acordat cotidianului Washington Post pentru crearea unei baze de date despre oamenii ucişi de poliţia americană şi profilul victimelor. 

Musicalul "Hamilton", unul dintre marile succese de pe Broadway, a câştigat, potrivit aşteptărilor, la categoria teatru. 

Juriul premiilor Pulitzer a primit în total circa 3.000 de candidaturi, dintre care 1.112 au fost la cele 14 categorii ale recompenselor jurnalistice. 

Laureatul premiului pentru serviciu public primeşte o medalie de aur, iar ceilalţi, câte un premiu de 10.000 de dolari. Toţi vor primi premiile în cadrul unui dejun ce va fi organizat la New York pese câteva săptămâni, încheie AFP.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close