Antena 3 CNN Actualitate Media Cum este văzută revenirea lui Băsescu la Cotroceni, în presa internaţională

Cum este văzută revenirea lui Băsescu la Cotroceni, în presa internaţională

Cum este văzută revenirea lui Băsescu la Cotroceni, în presa internaţională
de M.Z.    |    28 Aug 2012   •   08:57

Parlamentul a aprobat luni revenirea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte, la şase zile după ce Curtea Constituţională din România (CCR) a invalidat referendumul privind destituirea sa, convocat de majoritatea parlamentară, punând capăt unei lupte politice cu repercusiuni economice, anunţă principalele agenţii de presă internaţionale.

Unul dintre cei nouă judecători ai CCR, Ştefan Minea, a anunţat în faţa celor două Camere reunite ale Parlamentului "încheierea interimatului asigurat de către preşedintele Senatului, Crin Antonescu şi reluarea de către (Traian) Băsescu a prerogativelor constituţionale", relatează Agenţia France Presse (AFP), într-un material preluat de publicaţiile Le Figaro, Le Parisien şi postul paneuropean Euronews.

Parlamentarii Uniunii Social-Liberale (USL, coaliţia la putere) au anunţat iniţial că au decis să boicoteze reuniunea Parlamentului, după care s-au reunit în sală pentru a asigura cvorumul, precizează agenţia franceză, potrivit Mediafax.

Ei ar fi fost chemaţi la plec de premierul social-democrat Victor Ponta, care le-ar fi trimis SMS-uri din Africa de Sud, unde asistă la o reuniune a Internaţionalei Socialiste, potrivit presei locale, citate de AFP.

Preşedintele de centru-dreapta, care a fost suspendat din funcţie de către Parlament pe 6 iulie, urmează, totuşi, să coabiteze cu majoritatea parlamentară de centru-stânga, condusă de Ponta şi Antonescu, conchide AFP.

Agenţia Reuters scrie că Parlamentul a recunoscut luni decizia CC potrivit căreia preşedintele suspendat Traian Băsescu trebuie să se întoarcă la Cotroceni, punând capăt unei confruntări politice care a condus la o creştere a preţurilor, într-un material preluat de Irish Sun.

CCR a invalidat referendumul privind destituirea lui Băsescu, în urma prezentării la urne a mai puţin de jumătate din electorat, chiar dacă 88% dintre cei care au votat s-au pronunţat pentru demiterea preşedintelui, precizează Reuters.


Foto: Mediafax


De asemenea, agenţia Associated Presss (AP) scrie că decizia CC de invalidare a destituirii preşedintelui României a fost aprobată de către Parlament, într-un material preluat de către Washington Post, postul ABC News şi Wall Street Journal.

Parlamentarii s-au întrunit luni într-o sesiune extraordinară pentru citirea hotărârii CC, singura condiţie pentru aprobarea acesteia fiind prezenţa majorităţii parlamentarilor, subliniază AP.

Luna trecută, Parlamentul l-a suspendat din funcţie pe Traian Băsescu în vederea destituirii, după ce majoritatea aleşilor a votat acuzaţia conform căreia acesta a încălcat grav Constituţia.

Un referendum a fost organizat pe 29 iulie, când majoritatea celor care s-au prezentat la urne au susţinut decizia Parlamentului. Însă CC a invalidat ulterior referendumul, din cauza neatingerii unui prag al prezenţei la urne, precizează agenţia.

Luni, doar peste 50% dintre parlamentari s-au prezentat la sesiunea specială, notează AP, care îl citează pe preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea care, după vot, a declarat "suntem un stat european şi suntem obligaţi să respectăm legea".

Hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial, iar preşedintele Traian Băsescu se poate reîntoarce la Palatul Cotroceni, pentru reluarea mandatului.

×
Subiecte în articol: CCR
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close