Antena 3 CNN Actualitate Media Economişti germani: Grecia este pierdută

Economişti germani: Grecia este pierdută

Economişti germani: Grecia este pierdută
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    13 Oct 2012   •   20:13

Mai multe institute economice de top din Germania sunt de părere că Grecia nu va putea rămâne parte a zonei euro şi va fi incapabilă "să se elibereze de povara datoriilor", motiv pentru care va avea nevoie de o altă reducere a datoriei.

În acest context, specialiştii au avertizat asupra încetinirii creşterii economice germane, având în vedere că ţara continuă să fie afectată de criza datoriilor din zona euro, potrivit Der Spiegel.

"Noi credem că Grecia nu poate fi salvată", a declarat Joachim Scheide, de la Institutul pentru Economie Mondială din Kiel, unul din institutele economice importante însărcinate de guvernul german cu examinarea stării economiei ţării, de două ori pe an.

La rândul său, Oliver Holtemoller, de la Institutul pentru Cercetare Economică din Halle, s-a arătat, de asemenea, pesimist. El a declarat că este puţin probabil ca Grecia să poată vreodată să se elibereze de povara datoriilor şi a cerut o nouă reducere a datoriei pentru această ţară.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a respins săptămâna trecută o propunere de restructurare a datoriei făcută de FMI, spunând că ea nu ajută la nimic. De asemenea, miniştrii de Finanţe din zona euro se opun ideii, iar Banca Centrală Europeană a declarat la rândul său că iertarea Greciei de datorie iese din discuţie.

Concret, potrivit raportului institutelor, creşterea economică germană pentru 2012 va fi de doar 0,8% - în scădere uşoară faţă de previziunile recente - în timp ce anul viitor se va înregistra o creştere economică probabil slabă. În loc de un 2% estimat anterior, raportul prevede o creştere de doar 1% a economiei germane pentru 2013, creştere care va proveni aproape în întregime din exporturi, se indică în raport.




×
Subiecte în articol: Grecia Germania
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close