Antena 3 CNN Actualitate Media DNA: Un jurnalist a fost trimis în judecată pentru șantaj

DNA: Un jurnalist a fost trimis în judecată pentru șantaj

DNA: Un jurnalist a fost trimis în judecată pentru șantaj
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    03 Iun 2016   •   12:20

Jurnalistul Julien Tănasă, suspectat că i-a cerut bani unui candidat la funcţia de primar din judeţul Mureş pentru a-l ajuta să câştige alegerile, a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru şantaj, informează un comunicat al DNA remis vineri.

Potrivit rechizitoriului DNA, în martie, ”unui viitor candidat la primăria unei comune din județul Mureș (denunțător în cauză), i s-a propus printr-un intermediar, ajutorul unui jurnalist pentru a câștiga alegerile locale din anul în curs, lucru cu care viitorul candidat a fost de acord”.

Ulterior, cei doi s-au întâlnit, iar denunțătorul l-a recunoscut pe Julien Tănasă ca fiind jurnalistul care în urmă cu patru ani ”l-a denigrat în publicația sa”. În acest fel, ziaristul îl favoriza pe contracandidatul acelei persoane la alegeri, se mai arată în comunicat.

”Inculpatul i-a dat de înțeles că, pentru ajutorul dat atunci contracandidatului ar fi primit bani, însă nu a precizat ce sumă primise de la persoana respectivă. În același context, pentru a-i face același serviciu, inculpatul Tănasă Julien i-a cerut denunțătorului suma totală de 3.500 euro, asigurându-l totodată că va câștiga fără dubiu alegerile cu ajutorul acțiunilor sale pe care le va îndrepta împotriva celui pe care-l ajutase să devină primar în urmă cu patru ani”, potrivit DNA.

La o lună de la întâlnire, în aprilie, jurnalistul i-a transmis denunțătorului că, dacă nu îi va aduce banii (2.500 euro, în urma negocierilor), va stabili o înțelegere cu contracandidatul său și va avea grijă din nou ca acesta să câștige alegerile locale. 

Astfel, spun procurorii, denunțătorul urma să fie denigrat din nou în publicația electorală ce urma a fi difuzată în comuna respectivă, prin prezentarea unor fapte neadevărate.
 

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului TĂNASĂ JULIEN, jurnalist, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de șantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În cursul lunii martie 2016, unui viitor candidat la primăria unei comune din județul Mureș (denunțător în cauză), i s-a propus printr-un intermediar, ajutorul unui jurnalist pentru a câștiga alegerile locale din anul în curs, lucru cu care viitorul candidat a fost de acord.
Astfel, la data de 24 martie 2016, într-un restaurant din Luduș, denunțătorul s-a întâlnit cu inculpatul Tănasă Julien pe care l-a recunoscut ca fiind același jurnalist care, în urmă cu 4 ani, l-a

denigrat în publicația sa, avantajându-l și favorizându-l pe contracandidat să câștige acele alegeri. Inculpatul i-a dat de înțeles că, pentru ajutorul dat atunci contracandidatului ar fi primit bani, însă nu a precizat ce sumă primise de la persoana respectivă.

În același context, pentru a-i face același serviciu, inculpatul Tănasă Julien i-a cerut denunțătorului suma totală de 3.500 euro, asigurându-l totodată că va câștiga fără dubiu alegerile cu ajutorul acțiunilor sale pe care le va îndrepta împotriva celui pe care-l ajutase să devină primar în urmă cu 4 ani.

În continuare, inculpatul Tănasă Julien i-a mai spus denunțătorului că, în urmă cu 4 ani, procedase în aceeași manieră și cu alți candidați la funcțiile de primar din alte trei comune.

Ulterior, la începutul lunii aprilie 2016, jurnalistul i-a transmis denunțătorului că, în cazul în care nu îi va aduce suma de bani, redusă în urma negocierilor la 2.500 euro, va stabili o înțelegere cu contracandidatul său și va avea grijă din nou ca acesta să câștige alegerile locale. De asemenea, denunțătorul urma să fie denigrat din nou în publicația electorală ce urma a fi difuzată în comuna respectivă, prin prezentarea unor fapte neadevărate, ori a unora adevărate, dar cu caracter compromițător.

La data de 11 aprilie 2016, în condițiile stabilite la întâlnirile anterioare, denunțătorul i-a remis inculpatului Tănasă Julien suma de 2.300 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș, cu propunerea de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză. 

×
Subiecte în articol: santaj jurnalist
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close