Antena 3 CNN Actualitate Media Orlando Nicoară, câteva explicații asupra evenimentelor de pe scena politică din ultimele zile

Orlando Nicoară, câteva explicații asupra evenimentelor de pe scena politică din ultimele zile

Orlando Nicoară, câteva explicații asupra evenimentelor de pe scena politică din ultimele zile
01 Feb 2017   •   16:40

Managerul de presă Orlando Nicoară oferă o perspectivă menită să pună ordine în evenimentele care s-au întâmplat în ultima vreme pe scena politică.

"Multa confuzie, o sa incerc o sumarizare a evenimentelor:

1. In miercurea in care Iohannis a condus sedinta Guvernului erau pregatite doua ordonante pentru aprobare:
a) Ordonanta pentru gratiere
b) Ordonanta care modifica anumite prevederi ale Codului Penal, intre care si limitele pentru abuzul in serviciu.

2. Aseara Guvernul a trimis Parlamentului proiectul de lege pentru gratiere, adica a renuntat la Ordonanta de urgenta. Abia dupa ce Parlamentul va dezbate si va vota legea, aceasta se va aplica. Adica nu iese inca nimeni din inchisoare. Nu stim ce contine proiectul de lege pentru ca toata lumea e concentrata pe ordonanta cu abuzul.

3. Tot aseara Guvernul a ales sa modifice Codul Penal prin Ordonanta de urgenta. Cea mai importanta modificare se refera la abuzul in serviciu, care ramane penal doar daca prejudiciul depaseste 200,000 lei. Ce e sub 200,000 lei se muta in civil pentru recuperarea prejudiciului. Pe aceasta Ordonanta dosarul lui Liviu Dragnea, unde prejudiciul e de 108,000 lei, se inchide, nu mai exista fapta penala, se muta in civil. Daca Liviu Dragnea si ceilalti inculpati platesc prejudiciul de 108,000 lei, dosarul se inchide si in civil.

4. De mentionat ca anul trecut, in vara, Curtea Constitutionala s-a pronuntat pe abuzul in serviciu si a recomandat stabilirea unei limite a prejudiciului. "Curtea constată că, în prezent, orice acţiune sau inacţiune a persoanei care se circumscrie calităţilor cerute subiectului activ, indiferent de gravitatea faptei săvârşite, poate intra în sfera normei de incriminare. Această constatare determină Curtea să aibă rezerve în a aprecia că aceasta a fost voinţa legiuitorului când a incriminat fapta de abuz în serviciu. Aceasta cu atât mai mult cu cât Curtea constată că legiuitorul a identificat şi reglementat la nivel legislativ extrapenal pârghiile necesare înlăturării consecinţelor unor fapte care, deşi, potrivit reglementării actuale se pot circumscrie săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, nu prezintă gradul de intensitate necesar aplicării unei pedepse penale."
Ca limita stabilita de Guvern a fost 200,000 lei da, e discutabil.

5. Tot in ordonanta de aseara exista o prevedere referitoare la denunt, care nu mai poate fi facut decat la maxim 6 luni de la comiterea faptei. Aceasta prevedere NU SE POATE APLICA retroactiv ci doar pe dosarele noi. Deci nu scapa nimeni si nu se inchide nici un dosar care are la baza denunturi.

6. Aceasta Ordonanta desi a fost publicata in Monitorul Oficial azi noapte intra in vigoare imediat. Sunt insa prevederi din ordonanta care nu intra in vigoare decat la 10 zile de la publicare. Deci efectul pentru respectivele prevederi astazi si in urmatoare 9 zile e zero.

Ce se poate face?
1. Pe legea gratierii nu e nimic de facut, se duce in Parlament, se modifica, se voteaza, se adopta, se duce la Iohannis la promulgare, Iohannis o poate intoarce o data in Parlament apoi e obligat sa o promulge. Pana cand nu e publicata in Monitorul Oficial nu iese nimeni din inchisoare.

2. Pe ordonanta de urgenta de aseara sunt doua cai de atac:
a) Avocatul Poporului o ataca la Curtea Constitutionala - de vazut daca se va intampla
b) CSM si Presedintele merg impreuna la Curtea Constitutionala cu invocarea unui conflict de de natură constitutionala intre puterea executiva şi sistemul judiciar, dupa adoptarea OUG de modificare a codurilor penale - s-a intamplat deja azi dimineata.

Mai e si a treia varianta, Guvernul sa renunte la Ordonanta.

Cam asta e, sper ca e mai clar acum.

Da, ramane felul in care au facut-o, seara tarziu, in sedinta de Guvern, prin Ordonanta care a fost publicata in Monitorul Oficial dupa miezul noptii (ilogic, dupa parerea mea, cate vreme anumite prevederi intra in vigoare dupa 10 zile de la publicare). E un precedent periculos", a scris Orlando Nicoară, pe o rețea de socializare.

×
Parteneri
Cerul României, colorat de un fenomen rar. Imagini cu aurora boreală
x close