Antena 3 CNN Actualitate Media Reportaj Le Monde: Timişoara, o nouă poartă spre Occident pentru imigranţii ilegali

Reportaj Le Monde: Timişoara, o nouă poartă spre Occident pentru imigranţii ilegali

Reportaj Le Monde: Timişoara, o nouă poartă spre Occident pentru imigranţii ilegali
Sursa foto: Foto: Le Monde
24 Feb 2012   •   13:10

Tot mai mulţi imigranţi ilegali rătăcesc prin Timişoara, sperând că vor ajunge la un moment dat în Occident. Un reporter al cotidianului francez "Le Monde" a petrecut mai multe zile printre imigranţii magrebieni şi a descoperit că oraşul din vestul României a devenit un fel de Mecca al celor care visează la un trai mai bun în ţările din Europa sau chiar mai departe, peste ocean.

Imigranţii ilegali străbat drum lung până ajung în ţara noastră. Ei vin din Irak, Pakistan, Afganistan, sau chiar din Africa de Nord. Mulţi dintre ei intră în Turcia cu avionul, iar apoi trec graniţa ilegal spre Grecia, Macedonia, Serbia sau România.

Cei care ajung la noi în ţară rătăcesc în nord-vestul Timişoarei în căutarea unei călăuze. Ei pot fi uşor de recunoscut când îşi beau cafeaua dimineaţa într-un supermarket.



Mulţi imigranţi ilegali sunt prinşi de poliţiştii români şi cer azil, după care nu se mai prezintă la întâlnirile cu judecătorul, riscând să fie trimişi la centrul de detenţie dacă sunt arestaţi a doua oară.

În noiembrie 2011, poliţia de frontieră a reţinut aproape 300 de imigranţi ilegali la frontierele cu Ungaria şi Serbia.

Motivele pentru care imigranţii ilegali îşi riscă libertatea pentru a ajunge în Occident sunt numeroase. Unii nu câştigau destui bani pentru a-şi întreţine familiile, alţii visează să câştige mai mulţi bani, să aibă o casă şi o maşină sau pur şi simplu vor să fie fericiţi într-o ţară unde se pot exprima liber.




×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close