Wall Street Journal: Guvernele statelor europene cad precum muştele. Viitorul Executiv al României va trebui să menţină austeritatea

de A.M.P    |    27 Apr 2012   •   21:42
Wall Street Journal: Guvernele statelor europene cad precum muştele. Viitorul Executiv al României va trebui să menţină austeritatea Foto: Mediafax

Guvernul de centru-dreapta din România a fost demis vineri, pe fondul măsurilor dure de austeritate, dar viitorul Executiv, chiar format de fosta opoziţie critică, va trebui să continue actualele politici şi va avea nevoie de asistenţă din partea FMI şi UE, scrie blogul Wall Street Journal citat de Mediafax.
   
"Guvernele statelor europene cad precum muştele. Guvernul de centru-dreapta din România a căzut vineri, pe fondul unei moţiuni de cenzură, la doar două luni după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu a fost instalat. La fel ca alţi lideri europeni, Ungureanu a pierdut susţinerea populară din cauza programului dur de austeritate" comentează blogul Wall Street Journal, reamintind că Bucureştiul a acceptat în martie un acord preliminar de împrumut în valoare de 5 miliarde de euro cu FMI ŞI UE.
   
"În schimbul creditelor, România a acceptat condiţii aspre, greu de îndeplinit de orice alt stat european, inclusiv reducerea deficitului bugetar la 1,9% din PIB anul acesta. Iar acest lucru se întâmplă în contextul în care România deja luase măsuri dure (...)", notează Wall Street Journal.
   
"Chiar dacă reformele sunt inspirate din manualele liberale de la Washington, este evident că au declanşat un val de nemulţumiri pe plan intern. Protestele faţă de reformarea sistemului medical au condus la căderea guvernului precedent, în februarie, iar opoziţia devenise din ce în ce mai critică faţă de continuarea măsurilor de austeritate", subliniază blogul Wall Street Journal, atrăgând atenţia, în acelaşi timp, că şi fosta opoziţie, dacă va ajunge la guvernare, va avea nevoie de sprijinul FMI şi al UE.
   
"Pe scurt, viitorul guvern nu va avea de ales - va trebui să menţină austeritatea, în contextul în care încrederea pieţelor financiare deja este fragilă", încheie Wall Street Journal.

x close