Antena 3 CNN Actualitate O mină marină a explodat la Costinești. Statul Major al Forțelor Navale a trimis o navă militară și un elicopter să inspecteze litoralul

O mină marină a explodat la Costinești. Statul Major al Forțelor Navale a trimis o navă militară și un elicopter să inspecteze litoralul

O explozie s-a produs în urmă cu puțin timp la Costinești. Explozia ar fi fost produsă de o mină marină, transmite Antena 3 CNN.

O mină marină a explodat la Costinești. Statul Major al Forțelor Navale a trimis o navă militară și un elicopter să inspecteze litoralul
Sursa foto: Captură www.navy.ro
de Cristi Popovici    |    14 Aug 2023   •   10:04

O echipă de scafandri ai Forțelor Navale Române a plecat la Costinești pentru a investiga incidentul.

Potrivit reprezentanților ISU, autoritățile au fost alertate prin apel la 112 în jurul orei 9, luni dimineață, când a fost semnalată o explozie în zona digului. Au fost trimise în zonă echipaje de prim ajutor.

"A fost stabilit un perimetru în jurul zonei în care a avut explozia. Din fericire, nu s-au înregistrat victime", a spus la Antena 3 CNN purtătoarea de cuvânt a ISU Dobrogea.

Ea nu a confirmat dacă la originea deflagrației a fost o mină marină.

Update: Statul Major al Forțelor Navale trimite un elicopter și o navă să inspecteze litoralul

O navă militară și un elicopter vor inspecta litoralul românesc de la Mangalia la Năvodari, după ce o mină marină a explodat, luni, în zona digului, la Costinești, iar scafandrii Forțelor Navale au interveni pentru neutralizarea unei alte mine marine.

"Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a dispus măsuri de întărire a cercetării. Așadar, puitorul de mine și plase va realiza, începând cu ora 13.00, un marș de cercetare și inspecție a apelor din zona litoralului, de la Constanța până la Mangalia”, anunță colonelul Corneliu Pavel de la Statul Major al Forțelor Navale.

Potrivit oficialului citat, începând cu ora 14.00, un elicopter Puma naval al Flotilei 56 va inspecta spațiul aerian din proximitatea litoralului.

O mină marină a explodat luni în zona digului în Costinești, iar scafandrii Forțelor Navale au intervenit pentru neutralizarea unei alte mine marine.

De asemenea, prin apel 112 a fost anunțată prezența altei mine marine în zona Mangalia, însă aceasta s-a dovedit a fi un buștean de dimensiuni mari.

Update: Mărturia patronului hotelului lângă care s-a produs explozia: "Sincer, m-am gândit la o mină"

"S-a auzit o bubuitură, un zgomot puternic. Sincer, m-am gândit la o mină. Mi-am dat seama că se aude, totuși, de afară. În prima clipă nu am realizat, dar apoi mi-am dat seama că de afară se aude.

Toți clienții care erau la micul dejun, la terasă, au ieșit să vadă ce se întâmplă. A fost mai mult curiozitatea. Au ieșit pe terasa hotelului să vadă ce s-a întâmplat, dar nu se vedea nimic.

Mina s-a lovit de stâncile din capătul plajei și explodat. Cred (că a fost o mină), dar nu pot să garantez", a declarat Paul Tiliță, proprietarul hotelului din apropierea locului exploziei de luni dimineață.

Update: Colonel Corneliu Pavel: "Scafandrii EOD, singurii autorizați să intervină în cazul unor mine marine. Au neutralizat cinci de la începutul războiului din Ucraina"

"Scafandrii noștri au plecat din Portul Militar Constanța cu o navă a Gărzii de Coastă. Starea mării nu ne permite să ne deplasăm cu ambarcațiuni rapide. Marea este, după cum vedem, agitată. Scafandri EOD sunt specializați în distrugerea dispozitivelor explozive improvizate și sunt singurii autorizați din România, singura structură care poate interveni în cazul unor mine.

Astăzi, se pare că a explodat ceva acolo.

Vom investiga cu scafandri și vom vedea despre ce anume a fost vorba. De la începutul războiului din Ucraina și până în prezent, scafandrii militari români EOD au neutralizat până acum cinci mine marine", a declarat, la rândul său, colonelul Corneliu Pavel, șeful Biroului de informare și relații publice din cadrul Statului Major al Forțelor Navale Române.

Citește și: Explozia de la Costinești: o persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale

Știrea inițială: O explozie a fost semnalată de martori în zona falezei, în apropierea unui hotel din Costinești, luni dimineață

"La fața loculului se află cei de la Jandarmerie, de la ISU și de la poliția criminalistică. Ei încearcă să determina cauza exploziei, care s-a auzit de la câțiva kilometri, și să afle dacă într-adevăr a fost vorba de o mină marină. Explozia a avut loc, cel mai probabil, în momentul în care mina s-a apropiat de stabilopozi, fiind adusă la mal de valurile puternice.

Au sărit bucăți de piatră din stabilopozi, din cauza deflagrației, și au ajuns către zona falezei. Întrucât incidentul s-a produs dimineața, nu erau foarte mulți oameni în zonă, iar zona însăși este destul de departe de plajă, la aproximativ 150 - 200 de metri.

Din fericire, vorbim de un incident fără victime, însă panica rămâne. Unii martori spun că au văzut tromba de apă aruncată de explozie. Este posibil ca autoritățile să interzică intratul în apă în orele următoare, dacă ajung la concluzia că există încă un pericol pentru populație", a transmis din Costinești corespondentul Antena 3 CNN, Cristi Popovici.

Radu Tudor: "Astfel de incidente au existat și vor mai exista. Nu există barieră perfectă pentru minele marine"

"Astfel de incidente au existat și vor mai exista. Au fost amplasate mine marine în fața porturilor ucrainene, pentru a împiedica invadatorii ruși. Furtunile sau curenții marini pot desprinde aceste mine din ancorajul lor și, din zona bazinului de nord al Mării Negre, minele ajung în apele litorale românești. Important este ca aceste mine să nu ajungă în zonele foarte populate ale țărmului românesc.

Trebuie să înțeleagă populația că, în condițiile în care Rusia a transformat Marea Neagră în zonă de război, sunt posibile și astfel de incidente. Dacă mina a explodat în larg, fără să producă victime, este cea mai importantă veste", a spus la Antena 3 CNN analistul militar Radu Tudor.

El a estimat că festivitățile de Ziua Marinei, programate mâine, nu vor fi afectate.

"Sunt convins că ziua Marinei Române nu va fi afectată de acest incident. Este o activitate curentă a Forțelor Navale ca, prin intermediul unor nave specializate, să monitorizeze apele teritoriale și, cu ajutorul unor detectoare speciale, să depisteze aceste mine și, atunci când ele sunt depistate, să fie anihilate. E foarte greu ca, pe o întindere atât de mare de ape teritoriale, să ai suficiente nave și suficiente forțe pentru a patrula non-stop 24 de ore din 24 și să depistezi toate minele (...)

Cred că oamenii trebuie să înțeleagă că nimeni, niciodată, nu poate realiza bariera perfectă pentru minele marine, pentru că ai avea nevoie de sute de nave care să patruleze nonstop. Forțele Navale Române au astfel de nave pregătite, dar, evident, niciodată nu pot fi suficiente, dacă vorbim de sute de astfel de mine care sunt amplasate în Odesa, pentru a-i împiedica pe invadatori ruși", a estimat analistul militar Radu Tudor.

Antena 3 CNN a relatat că, la ora aceste actualizări, o altă mină marină ar pluti în larg, în apropierea țărmurilor românești.

MApN trimite o echipă de scafandri să investigheze prezența unei alte mine în derivă

Ministerul Apărării Naționale a confirmat că investighează informațiile privind o a doua mină marină care ar pluti în derivă pe mare, în apropierea țărmului românesc.

"În ceea ce privește cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeași zonă, vă informăm că Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia.

Aceștia urmează să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat, în vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, in măsura în care mina este identificată", au comunicat reprezentanții MApN.

Foto: intervenție a militarilor români pentru distrugerea unei alte mine, eșuate pe țărm la Sfântu Gheorghe

×
Subiecte în articol: mină marină Costinesti explozie
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close