Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Agriculturii vrea ca pământul să fie cumpărat doar de cultivatori cu studii

Ministerul Agriculturii vrea ca pământul să fie cumpărat doar de cultivatori cu studii

Ministerul Agriculturii vrea ca pământul să fie cumpărat doar de cultivatori cu studii
de M.T.    |    13 Iun 2013   •   10:33

Cine vrea pământ, trebuie să ştie să îl cultive. Ministerul Agriculturii vrea să interzică, de anul viitor, vânzarea terenului agricol către persoane fizice care nu au studii de specialitate. Fie că este vorba de facultate sau cursuri de calificare.

La 26 de ani, Thomas Vasilescu a preluat afacerea cu flori a familiei. Ştie să cultive de când era copil, dar a urmat şi studii de specialitate. Este absolvent al facultăţii de horticultură.

Ministerul Agriculturii vrea ca de anul viitor persoanele fizice care achiziţionează suprafeţe mari de teren agricol să facă dovada că ştiu să-l cultive. 

Indiferent că este vorba despre studii de calificare sau o facultate în domeniu, viitorii agricultori trebuie să înveţe să prelucreze terenul. Şi să aibă, în plus, câţiva ani de experienţă.

Ca să elimine cumpărarea terenurilor în scop speculativ, ministerul vrea să introducă două condiţii: pământul nu poate fi vândut mai devreme de 10 ani şi nici folosit în alte scopuri decât agricole timp de două decenii.

Prin acest proiect, ministerul Agriculturii vrea să protejeze pământul agricol în condiţiile în care anul viitor se liberalizează piaţa terenurilor. Din 2014, străinii vor putea cumpăra pâmânt în România fără nicio restricţie.


×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close