Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Sănătăţii, despre actorul Florin Piersic: "L-am încurajat. Este încrezător într-o evoluție favorabilă"

Ministrul Sănătăţii, despre actorul Florin Piersic: "L-am încurajat. Este încrezător într-o evoluție favorabilă"

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit detalii la Antena 3 CNN despre modul în care este tratat actorul Florin Piersic.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Mai 2024   •   23:04

Actorul Florin Piersic a fost operat la genunchi. Chirurgii de la Spitalul Foişor au reușit să îi scoată proteza care devenise sursa de infecție. Actorul Florin Piersic a fost dus în secția de anestezie și terapie intensivă a Spitalului Foișor și se află într-un spațiu septic, neavând voie să fie vizitat.

Întrebat ce părere are despre cum a fost tratat actorul Florin Piersic, care a schimbat patru spitale Spitalul Militar din Cluj, apoi Institutul Inimii, apoi Matei Balș, acum Spitalul Foișor, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a spus: 

"Există spitale multidisciplinare, spitale județene de urgență care pot face toate aceste manopere. Acum mai este vorba și despre opțiunea pacientului. Pacientul s-a tratat la Cluj inițial în spitale pe care le cunoștea.

Sunt spitale monospecialitate, atât Institutul Inimii, cât și Spitalul acela militar de Ortopedie, iar ulterior a fost transferat la București. Cred că intenția era ca cea proteză să fie extrase de medicul care o instalase în urmă cu câțiva ani.

Noi am făcut o echipă medicală complexă, formată din infecționiști de la Matei Balș, cardiolog, medic de terapie intensivă, dar și ortoped. Ortopedul, care a fost în această echipă multidisciplinară, este chiar cel care a făcut această intervenție. E vorba de domnul doctor Dragosloveanu, de la Spitalul de Ortopedie Foișor. În mod evident, zilele următoare, pacientul va rămâne acolo.

Să sperăm că evoluția va fi favorabilă. Iar aceste două device-uri care erau colonizate cu bacterii, respectiv cel extras la Cluj, simulatorul cardiac și cel de-al doilea proteza de genunchi, care a fost de asemenea extrasă și înlocuite o să favorizeze și tratamentul antibiotic, încât aceste focare infecțioase existente să poată să fie eradicate.

Alexandru Rafila, despre Florin Piersic: "L-am încurajat, părea și el încrezător într-o evoluție favorabilă"

L-am vizitat, ieri dimineață, am stat de vorbă cu dânsul, l-am încurajat, părea și el încrezător într-o evoluție favorabilă și m-am bucurat că am putut să fac acest lucru.

Și cred că importantă comunicarea și încurajarea pacientului de către personalul medical. Era într-o stare de spirit bună, era încrezător. Nu era niciun fel speriat. E un om pozitiv, optimist, are un suflet mare și lucrul ăsta contează foarte mult și inclusiv în ceea ce privește evoluția bolii. Sigur că e vorba de o persoană vârstă, cu alte comorbidități, dar până la urmă profesionalismul și încă o dată mulțumesc colectivului de la Balş și bineînțeles de la Spitalul de Ortopedie Foișor pentru îngrijire.

Ei vor continua, e aceeași echipă medicală mixtă, vor continua și în zilele următoare să-l monitorizeze și să aleagă conduita terapeutică care este cea mai potrivită într-o situație ca cea a domniei sale.

O să fie o internare de câteva zile la terapie intensivă și ulterior, până la definitivare, închiderea cicatricii, scoaterea firelor e un interval de timp de cel puțin o săptămână. Da, sigur că în paralel va fi făcut și tratamentul antiinfecțios, care probabil că va trebui să continue o perioadă mai îndelungată și bineînțeles, o perioadă de refacere, de recuperare.

Nu pot să fac astfel de predicții cât o să dureze, pentru că trebuie ținute sub control și celelalte comorbidități, dar, repet, nu aș vrea să discutăm elemente care într-un fel sau altul pot să afecteze familia. Adică comunicarea trebuie să fie pozitivă și limitată la informații generale, pentru că până la urmă este dreptul pacientului să decidă cât se vorbește spațiul public despre boala lui", a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Ministrul Sanatatii Florin Piersic
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close