Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Dr. Adrian Marinescu, despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic: "Partea ortopedică joacă un rol extrem de important"

Dr. Adrian Marinescu, despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic: "Partea ortopedică joacă un rol extrem de important"

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de boli infecțioase Matei Balş din Bucureşti, a explicat la Antena 3 CNN, cât de dificile sunt intervențiile la care este supus actorul Florin Piersic.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Mai 2024   •   17:59

Florin Piersic a fost transferat, astăzi, la Spitalul Foişor din Bucureşti, iar managerul unității medicale a dezvăluit, printr-un comunicat de presă, că starea marelui actor este "gravă".

Întrebat cât de repede se poate degrada starea  de sănătate a actorului Florin Piersic, dacă vorbim despre septicemie, dr. Adrian Marinescu a spus: 

"Sunt mai multe aspecte. Evaluarea e multidisciplinară și atunci partea ortopedică joacă un rol extrem de important. Legat de intervenție și orice tratament în sfera ortopedică, sigur că presupune și riscuri și, în general vorbind, dacă este o persoană  în vârstă și are și boli cronice și aici discutăm de destul de multe, din păcate, și nu mă refer doar la ce avea ortopedic, cardiac, diabet ș.a.m.d.

Acum, în acest context, faptul că pacientul e stabil la un moment dat în raport cu niște parametri nu înseamnă că evoluția nu poate fi imprevizibilă. Aici este un aspect. Şi al doilea și acolo e adevărat că este la Spitalul de Ortopedie, unde au toate elementele la momentul de față, dar facem o diferență între ce înseamnă intervenția și riscul legat de intervenție și starea generală pe care o are și care nu ține de intervenție.

Adică, altfel spus, un sepsis, adică o infecție generalizată la o persoană fragilă, categoric că poate să ducă la o schimbare de la o oră la alta. Eu sper că lucrurile să echilibreze. Faptul că se echilibrează nu înseamnă că intervenția devine mai ușoară. De asta e important să facem o diferență și să vedem ce înseamnă abordarea, mai ales că, din păcate, în momentul în care vorbești de o proteză infectată, faptul că o lași acolo înseamnă de asemenea un risc și o evoluție care poate să fie nefavorabilă.

- Cât de riscantă este această intervenție având în vedere că știm problemele cardiace pe care le are actorul Florin Piersic?

Sigur că echipa de ortopezi și echipa de terapie intensivă sunt cei care știu și au ultimul cuvânt principal. În momentul în care ai niște lucruri asociate și vine și vârsta, riscul categoric este important. Și atunci contează fiecare moment și alegerea momentului oportun, că până la urmă despre asta vorbim.

- De ce actorul Florin Piersic a fost mutat la patru spitale Spitalul Militar din Cluj, apoi Institutul Inimii, apoi Matei Balș, acum Spitalul Foișor?

Cred că e foarte bine să clarificăm. Şi o să mă refer la momentul legat de București. Ce înseamnă multidisciplinar, înseamnă că ai nevoie și de partea ortopedică și evident că dacă te gândești la un tratament ortopedic n-o să poți să-l faci într-un spital care-i doar de infecțioase. Deci, până la urmă nu vorbim de mutarea pacientului într-un spital de același profil, că aici ar fi discuția.

Este logic și oriunde se întâmplă, dacă ai nevoie de un tratament ortopedic, se merge acolo unde sunt specialiștii  asta legat de ce se întâmplă acum.

Desigur, dacă apar decompensări pe partea cardiacă e altă discuție, dar în mod clar, dacă doamne ajută, așa cum ne dorim toți să fie o evoluție bună în raport cu operația, sigur că se va întoarce la institutul Matei Balș. Așa s-a pus problema pentru a continua tratamentul legat de procesul infecțios. Ceea ce se întâmplă acum este practic eliminarea sursei de infecție. Este un lucru absolut logic. Deci nu se pune problema să nu se întoarcă la Matei Balș. Doamne ajută să fie totul bine și să fie exact așa cum noi toți ne dorim.

Stafilococul, într-adevăr, este o bacterie care poate pune probleme, dar el e de multe feluri. Și noi ce discutăm și ce am avut deocamdată din toate datele medicale, este un stafilococ care este sensibil la antibiotice și a păstrat sensibilitatea în raport cu antibiotic.

"Nu e un stafilococ care să determine o infecție nosocomială"

Nu e un stafilococ care să determine o infecție nosocomială. Nu e un stafilococ agresiv de spital. Acest stafilococ se găsește practic peste tot.

Sigur că dacă vorbim de o persoană vulnerabilă și care are un sistem imunitar cu un mare deficit, orice bacterie sau orice germen ar putea să pună la un moment dat probleme", a spus dr. Adrian Marinescu, la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Dr. Adrian Marinescu Florin Piersic
Parteneri
Benzina și motorina se scumpesc considerabil de la 1 iulie!
x close