Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Descoperiți Miza ascunsă a scandalului aurului României. Acuzații incendiare

Miza ascunsă a scandalului aurului României. Acuzații incendiare

Miza ascunsă a scandalului aurului României. Acuzații incendiare
Sursa foto: Foto: pixabay.com
03 Mar 2019   •   00:18

Andreea Sava a prezentat, sâmbătă, la "Descoperiți", care este adevărata miză a scandalului aurului.

Citește și: Descoperiți. Kovesi, trei minciuni legate de dosarul său penal

Oficialii BNR afirmă, în contextul scandalului legat de aurul din străinătate al României, că acesta asigură menținerea credibilității externe a țării ca partener solvabil pentru împrumuturile externe.

Potrivit datelor prezentate de Andreea Sava, rezerva de aur a României se ridică la 103,7 tone. Dintre acestea, 40 de tone se află în țară, 61 de tone la Banca Angliei. O altă parte se află în Elveția, la Basel.

Rezerva totală a României este de 36,364 miliarde euro, din care: 3,873 miliarde de euro este aur. Aproximativ 2 miliarde de euro sunt în aurul din străinătate, puțin dacă te referi la o țară. 23,5 miliarde de euro se află tot în străinănate în titluri de stat americane și europene care pot garanta, de fapt, mult mai bine un împrumut extern.

Citește: Iohannis, întâlnire cu prietenul lui Vladimir Putin

sursa: Descoperiți/ Antena 3

Potrivit senatorului PSD Șerban Nicolae, în anul 1999 când s-a luat decizia mutării unei părți din rezerva de aur a României la Londra, era altă situație.

"Atunci România depindea de împrumuturile de la FMI și Banca Mondială avea un rating de țară foarte scăzut și era necesară o serie întreagă de intrumente financiare pentru a garanta împrumuturile pe care România le solicita în vederea stabilizării macroeconomice. De atunci lucrurile s-au schimbat. (...) În aceste condiții, vâzând și trei ani de creștere economică relativ constantă, predictibilă și în ceea ce privește evoluția monedei și în ceea ce privește stabilitatea indicelului inflației am considerat că este o situație în care nu se mai justifică ca această rezervă să se mai păstreze afară, pentru că nu se mai pune problema nici a ratingului de țară și nici a unei țări nesigure", a spus Șerban Nicolae, la "Descoperiți".

Senatorul PSD a subliniat că cei care sugerează că trebuie "să cerem voie" să aducem aurul înapoi în țară ar trebui să explice dacă rezerva de aur este într-adevăr a României și nu este grevată de sarcini.

Citește și: Trei operațiuni mega-secrete care vizează România. Panică pentru statul paralel

 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close