Antena 3 Actualitate Papa Francisc vine în 2019 în România. Anunțul făcut de șeful Bisericii Catolice de la București. Critici dure la adresa Patriarhului Daniel

Papa Francisc vine în 2019 în România. Anunțul făcut de șeful Bisericii Catolice de la București. Critici dure la adresa Patriarhului Daniel

23 Noi 2018   •   01:28
Papa Francisc vine în 2019 în România. Anunțul făcut de șeful Bisericii Catolice de la București. Critici dure la adresa Patriarhului Daniel
Sursa foto: foto: Credit: Lucia Ballester/Catholic News Agency

Ceea ce părea a fi mai degrabă un zvon, acum pare să fie oficial. Papa Francisc va veni anul viitor în România. Anunțul a fost făcut de Arhiepiscopul romano-catolic de București, monsienorul Ioan Robu, cel care s-a întâlnit recent cu Sfântul Părinte, la Vatican.

"Întâlnirea cu Papa a fost lungă pentru că fiecare dintre noi a avut ocazia să vorbească", a declarat monsienorul Robu, pentru Catholic News Agency.

Deși nu a oferit detalii asupra vizitei de anul viitor, arhiepiscopul Robu a spus că poate anunța că Papa Francisc va veni în România.

"Data și programul nu au fost fixate încă, Sfântul Scaun și autoritățile române vor stabili detaliile într-o viitoare discuție. Și Biserica Ortodoxă va fi implicată în discuții, ca religie majoritară în România. Papa a confirmat, totuși, că va veni în 2019", a declarat Robu.

Prelatul catolic a declarat că relațiile dintre Biserica Catolică și cea Ortodoxă din România variază în funcție de rit. "Nu sunt tensiuni între ortodocși și catolicii de rit latin", în timp ce relațiile dintre greco-catolici și ortodocși sunt înghețate, și asta în mare măsură din cauza discuțiilor privind retrocedarea lăcașurilor greco-catolice confiscate de regimul comunist și atribuite ortodocșilor.

În 1948, regimul comunist a scos în afara legii Biserica Greco-Catolică, lăcașurile de cult au fost confiscate, o parte dintre preoți au sfârșit în închisori sau la Canal.

Monseniorul Robu, critici la adresa Patriarhului Daniel

În declarația oferită Agenției de Presă Catolice, șeful Bisericii Catolice nu s-a ferit să-l critice pe Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, pe care l-a pus în contrast cu precedesorul său, Patriarhul Teoctist.

Robu a invocat momentul de acum aproape 20 de ani, al vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România și relația excelentă pe care acesta a avut-o cu Patriarhul Teoctist, atunci când fiecare dintre ei a participat la slujba celeilalte confesiuni.

Dar vremurile s-au schimbat, a adăugat arhiepiscopul, și acele momente nu mai par posibile astăzi. "Patriarhul Daniel, care a preluat conducerea Bisericii Ortodoxe în 2008, nu a încurajat celebrarea de rugăciuni comune între confesiuni, nici cu catolicii, nici cu alte credințe. Nu a existat nicio slujbă comună în timpul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor", afirmă Robu.

Mai mult de atât, în cazul "căsătoriilor mixte între catolici și ortodocși, aceștia din urmă cer trecerea la ortodoxie prin botez pentru a celebra nunta. Uneori, atunci când un catolic este cavaler de onoare la o nuntă ortodoxă, preotul îi cere să se convertească la ortodoxie și să semneze convertirea pe loc", susține Robu.

Biserica Catolică, aproape un milion de credincioși

Potrivit datelor oficiale ale Bisericii Catolice, în România sunt 969.118 credincioși, 649 de preoți, și 925 de preoți diecezani.

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close