Antena 3 Actualitate Parlamentul grec şi-a anunţat DIZOLVAREA şi confirmă desfăşurarea alegerilor anticipate la 25 ianuarie

Parlamentul grec şi-a anunţat DIZOLVAREA şi confirmă desfăşurarea alegerilor anticipate la 25 ianuarie

31 Dec 2014   •   14:42
Parlamentul grec şi-a anunţat DIZOLVAREA şi confirmă desfăşurarea alegerilor anticipate la 25 ianuarie
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua

Parlamentul grec şi-a anunţat miercuri dizolvarea şi a confirmat organizarea la 25 ianuarie a alegerilor legislative anticipate, în perspectiva cărora partidul antiausteritate Syriza ar porni din postura de favorit, relatează France Presse.
 
Acest anunţ are loc la trei zile de la eşecul parlamentului în alegerea unui nou preşedinte al ţării, ale cărui prerogative sunt onorifice. Noii deputaţi îşi vor începe activitatea la 5 februarie, a precizat parlamentul într-un comunicat.

Noua cameră va avea drept primă misiune să îi desemneze un succesor președintelui Carolos Papoulias, al cărui mandat expiră în martie.

Premierul Antonis Samaras a propus luni alegeri anticipate pentru 25 ianuarie. Majoritatea parlamentară actuală a coaliției de guvernământ dintre dreapta şi socialişti condusă de Antonis Samaras nu a reuşit să întrunească cele 180 de voturi necesare din partea celor 300 de deputați. Anunțul făcut de liderul conservator a suscitat îngrijorarea pieţelor şi a creditorilor internaţionali ai ţării.

În context, Fondul Monetar Internaţional a decis suspendarea discuţiilor cu privire la transferarea unei noi tranşe de ajutor către Grecia, în așteptarea formării unui nou guvern. Marţi, Antonis Samaras a apreciat că miza alegerilor legislative anticipate o reprezintă 'menţinerea ţării în Europa'. Spectrul unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro a fost în mai multe rânduri agitat de finanţatori şi de Samaras, mai ales cu ocazia ultimelor alegeri legislative din iunie 2012, când ţara se afla în plină criză.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close