Antena 3 CNN Actualitate Pivniceru: Declaraţia lui Băsescu m-a lăsat perplexă. Sistemul judiciar n-are legătură cu Schengen

Pivniceru: Declaraţia lui Băsescu m-a lăsat perplexă. Sistemul judiciar n-are legătură cu Schengen

Pivniceru: Declaraţia lui Băsescu m-a lăsat perplexă. Sistemul judiciar n-are legătură cu Schengen
Sursa foto: Foto: Antena 3
17 Dec 2010   •   23:50

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, a declarat, vineri, la emisiunea "Vorbe Grele", că acuzaţiile aduse justiţiei de către şeful statului au lăsat-o "perplexă" şi că nu se poate spune despre sistemul judiciar că este "răul suprem în România". Afirmaţiile preşedintelui AMR vin după ce Traian Băsescu a lansat critici dure la adresa justiţiei din România, despre care consideră că este principalul motiv pentru care ţara nu este credibilă.

"Este poate printre puţinele împrejurări din viaţa mea când realmente sunt lăsată perplexă de o astfel de declaraţie. Este ceva de neimaginat să mergi dincolo de textul constituţional, care-ţi conferă doar facultate de mediere - că doar în acest scop a fost conferită supravegherea funcţionării autorităţilor statului şi respectarea Constituţiei, pentru a exercita medierea - să refuzi cu obstinaţie a media acest lucru şi să acuzi de-o manieră impardonabilă unul din pilonul statului", a declarat Mona Pivniceru la emisiunea moderată de Victor Ciutacu.

"Nu se poate, sub nicio formă şi sub niciun pretext, să arunci din realizările oricui ar fi pe seama sistemului judiciar în mod general şi să-l acuzi că este răul suprem în România", a adăugat preşedintele AMR.

Pivniceru: Am fost lăsată perplexă de declaraţia preşedintelui


Sistemul judiciar n-are legătură cu Schengen

Mona Pivniceru a ţinut să mai precizeze că obligaţiile asumate de România în cadrul procesului de aderare la Schengen nu au absolut nicio legătură cu sistemul judiciar.

"Eu vă aduc programul Schengen şi îl verificăm pe capitole, pe domenii, pe măsuri, pe responsabili. (...) Şi eu am fost curioasă să văd în ce măsură libertatea de circulaţie a cetăţeanului poate fi afectată într-un fel sau altul de sistemul judiciar", a declarat Pivniceru.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi, într-o conferinţă de presă, că niciun sistem de justiţie din UE nu a făcut atâta rău vreunei ţări precum cel românesc, apreciind că CSM nu a funcţionat corespunzător în mandatul trecut şi "a adus România acolo unde a adus-o din punctul de vedere al credibilităţii". Şeful statului a făcut aceste declaraţii referindu-se la problemele pe care ineficienţa sistemului de justiţie le-ar putea ridica în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen.

"Nu există niciun sistem de justiţie în interiorul UE care să fi făcut atâta rău vreunei ţări cât rău a făcut românilor şi României. Au făcut-o din nepăsare, din credinţa că sunt Dumnezei şi din dispreţ şi pentru interesul naţional, din dispreţ şi pentru interesul românilor de a trăi într-o ţară în care sunt protejaţi de lege", a spus atunci Băsescu.

"Este greu de înţeles cum o instituţie formată din judecători face atâta rău din punctul de vedere al credibilităţii unei ţări. La judecători te aşteptaţi la mult mai mult. Dar asta este! Avem o justiţie independentă care consideră că ei i se cuvine tot, iar de români nu-i pasă. Asta în condiţiile în care sunt foarte mulţi judecători dedicaţi meseriei lor, gata să-şi facă datoria, dar din păcate în vârful lor este o structură care reprezintă justiţia şi care face mult rău românilor şi României. Oricât s-ar supăra şi doamna Pivniceru şi doamna cu soţul arestat, doamna Costiniu. Le place, nu le place, acesta este adevărul", a mai spus Băsescu în aceeaşi conferinţă de presă.

Pivniceru: Sistemul judiciar nu are legătură cu Schengen


×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close