Antena 3 CNN Actualitate Planul Primăriei: Oprescu vrea să strângă 80% din câinii de pe străzi într-un an şi jumătate

Planul Primăriei: Oprescu vrea să strângă 80% din câinii de pe străzi într-un an şi jumătate

Planul Primăriei: Oprescu vrea să strângă 80% din câinii de pe străzi într-un an şi jumătate
Sursa foto: Foto: [email protected]
de M.Z.    |    30 Sep 2013   •   18:23

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, luni, că intenţionează să strângă 80% din câinii madainezi de pe străzi în următorul an şi jumătate.

 
Totodată, edilul a insistat ca maidanezii să fie adoptaţi şi a spus că va reduce cu 90% numărul oamenilor muşcaţi de câini.

"Planul nostru este să adunăm cel puţin 80 la sută din câinii de pe străzi şi să reducem cu 90 la sută numărul oamenilor muşcaţi de câinii comunitari. Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor îşi asumă că în 300 de zile lucrătoare, adică 18 luni calendaristice, cu o rată de prindere de la 150 până la 250 de câini pe zi, poate captura 80 la sută din câinii de pe străzi", a precizat Oprescu, la prezentarea planului de măsuri pentru problema câinilor maidanezi.

De asemenea, se lansează un număr telefonic de urgenţă pentru reclamaţii (021.9844), unde cetăţenii pot să semnaleze existenţa haitelor, a câinilor periculoşi şi a eventualele atacuri, unul pentru adopţii (0800.800.877), precum şi un plan de informare a cetăţenilor, respectiv de încurajarea a adopţiilor. 
 
Primarul general a mai spus că strângerea câinilor de pe străzi urmează să fie făcută după un plan bine stabilit, prioritare urmând să fie grădiniţele, creşele, şcolile, dar şi străzile aglomerate.
 
"Institutul Matei Balş ne confirmă că 11.800 de oameni au fost muşcaţi de câini fără deţinător, numai anul trecut. Am precizat că este vorba de câini fără deţinător. Pentru că restul de circa 5.000 de oameni muşcaţi au fost atacaţi de câinii din propria curte", a adăugat edilul.

În prezent, municipalitatea dispune de 800 de locuri pentru câinii fără stăpân: 200 la adăpostul din strada Theodor Pallady şi alte 600 la Mihăileşti, cu posibilitate de extindere, în câteva săptămâni, cu încă 500 de locuri, la Mihăileşti. 

 
Pe 25 septembrie, Curtea Constituţională a stabilit că Legea privind câinii fără stăpân este constituţională.
 
Pe 10 septembrie, Camera Deputaţilor a adoptat Legea privind câinii fără stăpân, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea. Proiectul de lege privind câinii fără stăpân a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor cu 266 de voturi "pentru", 23 de voturi "împotrivă" şi 20 de abţineri.

Legea, adoptată după moartea lui Ionuţ Anghel, copilul ucis de maidanezi, a fost contestată la CCR de un grup de 30 de parlamentari, din toate grupurile parlamentare, cu excepţia UDMR. 

Ce modificări aduce noua lege a maidanezilor. Amendamentele adoptate

Ce presupune eutanasierea câinilor. "Nu există nici un fel de barbarie în această lege"
 
În Bucureşti există aproximativ 64.000 de câini fără stăpân, iar posibilitatea municipalităţii de a caza în adăposturi aceste animale este mult mai mică decât numărul de animale aflate în libertate, arătau iniţiatorii proiectului de hotărâre privind organizarea referendumului local.
 

Pe 2 septembrie, un copil în vârstă de patru ani a murit, după ce a fost sfâşiat de câinii maidanezi în apropierea Parcului Tei din sectorul 2.
 
Onţanu, după ce un copil a fost sfâşiat de maidanezi: Primăria sectorului 2 nu are atribuţii în strângerea câinilor vagabonzi.


 


 

×
Subiecte în articol: caini maidanezi Sorin Oprescu
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close