Antena 3 CNN Actualitate Rareş Bogdan: "PNL anunţă, miercuri seară, numele noului premier. Liberalii vor avea 10-11 ministere din 18"

Rareş Bogdan: "PNL anunţă, miercuri seară, numele noului premier. Liberalii vor avea 10-11 ministere din 18"

Europarlamentarul Rareş Bogdan a declarat că numele candidatului PNL la funcţia de prim-ministru va fi anunţat miercuri seară, după ce, în cursul zilei, vor fi discutate în partid propunerile de candidatură.

Rareş Bogdan: "PNL anunţă, miercuri seară, numele noului premier. Liberalii vor avea 10-11 ministere din 18"
de Adrian Iclozan    |    08 Dec 2020   •   21:42

"Va fi o discuţie în jurul prânzului, pe propuneri. Decizia va fi anunţată seara, în jurul orelor 19-20. Sunt patru propuneri. Nu există avantaj în faţa celorlaţi. Singurul avantaj îl are preşedintele Iohannis, pentru că el are ultimul cuvânt. Noi facem propunerile iar domnia sa va alege nominalizarea, pentru că trebuie (noul premier) să fie într-un parteneriat cu preşedintele şi cu PNL şi într-o colaborare permanentă cu URSPLUS şi UDMR (...) Nu pot să vă spun nume. Pe dl. Ciucă vi l-am spus pentru că este premier în exerciţiu", a spus europarlamentarul liberal, când a fost întrebat dacă Florin Cîţu este printre propunerile de premier.

Rareş Bogdan: De ce vreţi să-l luaţi pe Hellvig de la SRI?

El a fost, de asemenea, întrebat dacă directorul SRI, Eduard Hellvig, se află pe lista cu cei patru candidaţi liberali pentru funcţia de prim-ministru.

"Eduard Hellvig a reuşit o performanţă uluitoare, a dus independenţa SRI într-o zonă reală. Cred că are un mandat extrem de performant, a avut un rol-cheie în reformarea celui mai mare serviciu de informaţii din România. Faptul că a reuşit să scoată orice influenţă, a oricărei Direcţii de intelligence (informaţii, n.r.) din zona de Justiţie îl va pune pe locul său în istorie. Face o treabă foarte bună, de ce vreţi să-l luaţi de acolo?", i-a ironizat Rareş Bogdan pe ziariştii care au evocat numele şefului SRI.

Europarlamentarul PNL a mai estimat că, în cadrul viitoarei coaliţii cu USRPLUS şi UDMR, liberalii vor deţine 10-11 posturi de ministru din 18.

Rareş Bogdan: Ministerele importante sunt Apărarea, Externele, Justiţia, Finanţele, Fondurile Europene, Transporturile, Economia, Agricultura, Cultura, Educaţia şi Sănătatea

"Dacă ar fi după mine, aş păstra toate ministerele. Dar nu se poate, trebuie să ţinem cont de ponderea rezultată în urma alegerilor şi PNL nu va putea păstra mai mult de 10-11 ministere din 18.

Vom vedea cine ce portofoliu va ocupa. Însă eu ştiu că premierul are câţiva miniştri cu care trebuie să colaboreze extrem de bine. Preşedintele trebuie să colaboreze cu Ministerul Apărării şi Ministerul de Externe, care sunt vitale. Premierul trebuie, obligatoriu, să poată colabora foarte îndeaproape cu Ministerul Justiţiei, al Finanţelor.

În noul context european, cu acest Plan Marshall de 80 de miliarde negociat de preşedintele Iohannis, este vital şi Ministerul Fondurilor Europene. Ministerul Transporturilor este foarte important. Avem chestiuni importante legate de offset şi de energie, deci ministerul Economiei şi Energiei (...) Este important Ministerul Agriculturii. Cultura este important să fie finanţată, fără cultură suntem doar frunze în bătaia vântului. Ministerul Educaţiei (...), pentru că fără învăţământ vom avea generaţii pierdute. Ministerul Sănătăţii este minister-cheie în pandemie", a spus Rareş Bogdan.

El a estimat că susţinerea noului cabinet va fi de aproximativ 260 de voturi parlamentare dintr-un minim de 234: 244 de la PNL, USRPLUS şi UDMR iar 17, de la reprezentanţii minorităţilor naţionale

×
Subiecte în articol: Rareș Bogdan prim-ministru
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close