Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 27 august 2023. Sărbătoare pentru creştini de Sfântul Fanurie, cel care îndeplineşte dorinţele celor care se roagă pentru mama sa

Calendar ortodox 27 august 2023. Sărbătoare pentru creştini de Sfântul Fanurie, cel care îndeplineşte dorinţele celor care se roagă pentru mama sa

Calendar ortodox 27 august 2023. Sărbătoare pentru creştinii ortodocşi de pretutindeni de Sfântul Fanurie, cel care îndeplineşte dorinţele celor care se roagă pentru mama sa.

Calendar ortodox 27 august 2023. Sărbătoare pentru creştini de Sfântul Fanurie, cel care îndeplineşte dorinţele celor care se roagă pentru mama sa
Sursa foto: Ziarul Lumina
de Georgiana Adam    |    26 Aug 2023   •   22:00

Sărbătoare în calendarul ortodox 27 august 2023 de Stântul Fanurie, sfântul care îndeplineşte dorinţele tuturor celor care se roagă pentru sufletul mamei sale care a murit păcătoasă.

Potrivit unei tradiţii populare răspândite, mama Sfântului Fanurie era o foarte mare păcătoasă şi cu toate eforturile sfântului, acesta nu a reuşit să o facă se întoarcă cu faţa către credinţă.

Nu se cunoaşte exact locul şi timpul martirajului său, ci doar faptul că a trăit în Rodos.

Sfântul Fanurie a fost ucis de păgâni pentru că nu a vrut să renunţe la credinţa creştină. În momentul chinurilor sale, acesta L-a împlorat pe Dumnezeu să-i ajute pe cei care se vor ruga pentru mântuirea mamei sale.

Calendar ortodox 27 august 2023. Sărbătoare de Sfântul Fanurie

De sărbătoarea Sfântului Fanurie cei care îşi doresc îndeplinirea tuturor credinţilor, trebuie să pregătească nouă turte, pe care să le împartă săracilor.

Ritualul durează 10 zile şi se poate face oricând. În zilele de luni, miercuri şi vineri, aluatul va fi de post, în timp ce în zilele de marţi, joi şi sâmbătă turtiţele pot fi de dulce. Duminica se face pauză de la ritualul turtiţelor Sfântului Fanurie.

Turtiţele se fac dimineaţa şi se împart calde la trei persoane. Acestea trebuie să spună "Bogdaproste", iar cel care împarte să aibă în gând: "Să fie pentru mama Sfântului Fanurie".

După îndeplinirea dorinţei, se va pregăti o plăcintă cu ou şi brânză. Şi aceasta se împarte la trei persoane sărace, iar cel care împarte rosteşte în gând "Mulţumesc, Sfintee Fanurie, pentru ajutorul primit!"

Mai mult decât atât, turtele se pregătesc de persoana care îşi doreşte îndeplinirea dorinţei.

Totodată, persoana respectivă va citi zilnic, de trei ori, acatistul Sfântului Fanurie, spunând la finalul acestuia dorinţa. 

De asemenea, acesta nu va spune nimănui pentru cine va face pomana şi nici nu va gusta din turte, nici el, nici cei din familie.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close