Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 28 octombrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră

Calendar ortodox 28 octombrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră

Calendar ortodox 28 octombrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi din întreaga lume.

Calendar ortodox 28 octombrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră
Sursa foto: Getty Images | Chris J Ratcliffe / Stringer
de Georgiana Adam    |    28 Oct 2021   •   07:00

Calendar ortodox 28 octombrie 2021. Sărbătoare cu crucea neagră, azi, pentru creştinii ortodocşi, cu ocazia prăznuirii sfântului cunoscut pentru faptul că a organizat viaţa bisericească în Ţara Românească.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca Sfântul Iachint de Vicina să fie canonizat şi trecut în rândul sfinţilor pe data de 8 iulie 2008.

Sfântul Iachint a ridicat biserici, a hirotonit preoţi şi a organizat viaţa din mănăstirile româneşti după modelul mănăstirilor de pe Muntele Athos.

Propunerea de canonizare a Sfântului Iachint a fost înaintată Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, pe 19 iunie 2008.

Canonizarea a fost făcută pe 8 iulie 2008, iar proclamarea solemnă a sfinţeniei a avut loc pe 26 octombrie 2008. Sfântul Iachint de Vicina este trecut în calendar ortodox cu cruce neagră, ca sfânt cu polieleu (n.r. Polieleul este o cântare de laudă, formată din psalmii 134, 135, 136, care se cântă la slujbele de seară, în cinstea unui sfânt deosebit sau praznic).

Calendar ortodox 28 octombrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră

Calendar ortodox 28 octombrie 2021. Sărbătoare, azi, cu cruce neagră

Sfântul Iachint de Vicina a fost ultimul mitropolit al Vicinei şi primul mitropolit al Ţării Româneşti. Potrivit cercetătorilor, fosta Vicina este aşezarea localităţii Isaccea din judeţul Tulcea, notează crestinortodox.ro.

Scaunul mitropolitan de la Vicina a fost întemeiat înainte de secolul al XIII-lea, sub jurisdicţie bizantină.

După mai multe scrisori ale domnitorului Nicolae Alexandru Basarab către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, în mai 1359, Iachint al Vicinei este recunoscut ca mitropolit al Ţării Româneşti.

Sfântul Iachint a murit în anul 1372 şi a fost îngropat lângă biserica mitropolitană de la Argeş.

×
Subiecte în articol: calendar ortodox sarbatoare
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close