Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox martie 2023. Cele mai importante sărbători pentru creştini

Calendar ortodox martie 2023. Cele mai importante sărbători pentru creştini

Calendar ortodox martie 2023. În luna martie, creştinii ortodocşi prăznuiesc mai multe sărbători importante printre care Buna Vestire şi cei 40 de mucenici.

Calendar ortodox martie 2023. Cele mai importante sărbători pentru creştini
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Feb 2023   •   22:00

În România, luna martie este numită şi popular luna lui Mărţişor. Tot luna martie mai este denumită şi Germănar pentru că începe propriu-zis primăvara. Natura începe să prindă viaţă şi culoare.

În prima parte a luni, mai exact de pe 1 până pe 9 martie, sunt zilele Babelor. Există o serie de poveşti despre aceste zile, ilustrând lupta dintre iarnă şi primăvară, dintre întuneric şi lumină.

Principalele sărbători creștine din calendar ortodox martie 2023 sunt: sărbătoarea cu cruce roşie Buna Vestire, sărbătoarea cu cruce neagră cei 40 de mucenici, dar şi sărbătoarea Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil.

Calendar ortodox 9 martie 2023. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creștinii ortodocși

Prima sărbătoare cu cruce neagră este închinată celor 40 de mucenici. De sărbătoarea Sfinții 40 de mucenici este cruce neagră pentru creştinii ortodocşi în calendarul ortodox.

Sfinții 40 de Mucenici au pătimit în localitatea Sevastia din Armenia, în vremea domniei împăratului Liciniu (307-323), la porunca guvernatorului Agricolă.

Cei 40 de mucenici erau soldați care au mărturisit că sunt creștini și din acest motiv au refuzat să jertfească idolilor. Pentru mărturisirea credinței în Hristos, cei 40 de mucenici au fost supuși la multe chinuri, ca în cele din urmă să fie scufundați într-o apă aproape înghețată de lângă cetate.

Precum tinerii din Babilon au învins dogoarea cuptorului prin lucrarea lui Dumnezeu, la fel cei 40 de mucenici au învins frigul și gheața lacului de lângă Sevastia. În acea noapte de 8/9 martie a anului 320, 40 de creștini au biruit moartea, primind în chip văzut cununile muceniciei.

Calendar ortodox 25 martie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie de Buna Vestire

Cea mai importantă sărbătoare din calendar ortodox martie 2023 este sărbătoarea cu cruce roşie Buna Vestire.

În această zi de sărbătoare în calendar ortodox se aminteşte despre momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că va naşte pe Mesia. 

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre ocaziile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte.

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului.

Buna Vestire este o sărbătoare foarte aşteptată, datorită evlaviei pe care credincioşii o au către Maica Domnului.

De asemenea, ea vine ca o oază de întărire trupească şi sufletească pentru vremea Postului Mare, pentru că în această zi avem aşa numita „dezlegare la peşte“.  Bucuria anunţată de Înger cuprinde în această zi de 25 martie comunităţile credincioşilor şi se adresează fiecăruia dintre noi, dându-ne făgăduinţă şi speranţă: "Cele ce nu sunt cu putinţă oamenilor sunt cu putinţă la Dumnezeu".

Calendar ortodox 26 martie 2023. Sărbătoare de Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil

O altă sărbătoare în calendarul ortodox din luna martie este sărbătoarea Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil. 

Sfântul Arhanghel Gavriil este îngerul care a adus vestea cea bună Fecioarei Maria.

Tot Sfântul Arhanghel Gavriil este unul dintre cei şapte îngeri care stau înaintea Tronului lui Dumnezeu. Arhanghelul Gavriil este şi cel care aduce toate veştile bune ale lui Dumnezeu.

×
Subiecte în articol: calendar ortodox
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close