Antena 3 CNN Actualitate Religie Când pică Paștele 2021. Tradiții și obiceiuri în noaptea de Înviere

Când pică Paștele 2021. Tradiții și obiceiuri în noaptea de Înviere

În urmă cu patru ani, respectiv în anul 2017, Paştele catolic şi cel ortodox au picat în aceeaşi zi, respectiv pe 16 aprilie. În anul 2021, cele două sărbători pică la o distanţă de aproximativ o lună.

Când pică Paștele 2021. Tradiții și obiceiuri în noaptea de Înviere
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    23 Mar 2021   •   17:01

Paștele ortodox în 2021 va fi sărbătorit pe 2 Mai. Noaptea de Înviere 2021 va fi noaptea dintre 1 Mai și 2 Mai.

Paştele catolic în 2021 va fi sărbătorit pe 4 Aprilie. 

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Duminica Floriilor 2021 pe 25 aprilie, iar la catolici această sărbatoare se celebrează pe data de 28 martie.

De ce Paștele catolic și Paștele ortodox se sărbătoresc la date diferite

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă - echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare - luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Zile libere de Paștele ortodox în 2021

Românii au liber în prima și în a doua zi de Paște, iar începând din anul 2018, și Vinerea Marea este zi liberă.

Astfel, de Paşte 2021, românii vor avea următoarele zile libere:

30 aprilie – Vinerea mare – zi liberă sărbătorită vineri;

2 mai – Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită duminică;

3 mai – A doua zi de Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită luni.

Tradiții de Paște 2021. Ce să faci cu lumânarea de la Înviere

Învierea Domnului sau Sfintele Paşti este cea mai mare Sărbătoare a creștinilor. Pe cât este de importantă, pe atât este de plină de semnificaţii şi simboluri. Ce reprezintă Lumina pe care o luăm în această noapte? Lumânarea din noaptea de înviere reprezintă simbolul Învierii lui Hristos, al biruinţei Binelui asupra Răului şi al vieţii asupra morţii. Ce faci cu lumânarea după Înviere?

Lumânarea din noaptea de Înviere este o ofrandă adusă lui Dumnezeu. Cei ce participă și la dumnezeiasca Liturghie din noaptea Învierii, însoțesc ofranda luminii și cu această lucrare. Deși există credința conform căreia este bine să o stingi de pragul casei, acest obicei nu are nici o conotație religioasă. În unele zone ale țării este folosită și la afumarea vitelor sau la ghicit- practici care țin doar de superstiții și nimic mai mult.

Preoții recomandă ca lumânarea folosită la Înviere să nu se arunce, dar nici să se pună alături de celelalte lumânări folosite la biserică.

Această lumânare, cu care am luat lumină în noaptea de Paște, se duce acasă şi se arde câte un pic în fiecare zi din Săptămâna Luminată la rugăciunile de dimineață sau de seară. De asemenea, mai poate fi aprinsă la locul destinat aprinderii de lumânări de la biserică sau la mormintele celor dragi.

Postul Paştelui 2021. Ce nu este bine să facem timp de 40 de zile

Postul Paştelui ortodox 2021 a început pe 15 martie. Acesta durează 40 de zile şi este cunoscut şi sub numele de Postul Mare.

Rânduielile bisericii spun că, în postul Paștelui 2021, nu este bine să cântăm sau să dansăm, deoarece această perioadă ne aminteşte de cele 40 de zile în care Iisus Hristos a suferit pentru iertarea păcatelor noastre. 

De asemenea, în postul Paştelui, organizarea evenimentelor în biserică, precum nunți sau botezuri, este interzisă. 

 

×
Subiecte în articol: Paștele 2021 traditii noaptea de Inviere
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close