Antena 3 CNN Actualitate Religie Credincioșii îl sărbătoresc miercuri pe Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii

Credincioșii îl sărbătoresc miercuri pe Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii

Credincioșii îl sărbătoresc miercuri pe Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii
27 Dec 2017   •   08:17


Astăzi, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii.

Acesta a fost întâiul mucenic ce și-a dat viața pentru credință. El a fost și primul dintre diaconi, ales la propunerea Sfinților Apostoli. Numele Ștefan înseamnă cunună în limba greacă.

Arhidiaconul Ștefan l-a cunoscut pe Mântuitorul Iisus, la picioarele căruia a făcut adevărata școală a credinței și înțelepciunii. El a fost martorul Învierii Domnului și Înălțării Sale la cer, dar și al Pogorârii Duhului Sfânt. Pentru că el predica aceste adevăruri, a stârnit furia fariseilor și a conducătorilor evrei care îl doreau mort. De aceea, l-au acuzat în mod fals de blasfemie contra lui Moise și a lui Dumnezeu și a fost judecat și omorât cu pietre, potrivit libertatea.ro.

Fiindcă era un adevărat creștin, el i-a iertat pe cei care l-au ucis, întocmai ca Iisus Hristos, spunând: ”Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”. Iar Dumnezeu a ascultat rugăciunea Sfântului Ştefan, căci pe locul unde a fost ucis el se afla un tânăr care se numea Saul, fariseu, care păzea hainele celor care aruncau cu pietre în Ştefan, și care va deveni, din cel mai mare prigonitor al creştinilor, însuși Apostolul Neamurilor – Sfântul Pavel.

Numele Sfântului Arhidiacon Ştefan este purtat de 415.276 de români, dintre care 301.609 sunt bărbaţi şi 113.667 sunt femei, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne. Majoritatea bărbaţilor sărbătoriţi, respectiv 269.336, poartă numele Ştefan, 3.255 se numesc Ştefănel şi alţi 500 au fost botezaţi Fane. Dintre femeile sărbătorite, 80.464 se numesc Ştefania, 22.630 sunt Ştefana şi 9.193 Fănica.

×
Subiecte în articol: sfantul Stefan credinciosi sarbatoare
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close