Antena 3 CNN Actualitate Religie De ce clopotul-gigant de jumătate de milion de euro, de la Catedrală, nu a fost făcut în România. Explicația BOR

De ce clopotul-gigant de jumătate de milion de euro, de la Catedrală, nu a fost făcut în România. Explicația BOR

De ce clopotul-gigant de jumătate de milion de euro, de la Catedrală, nu a fost făcut în România. Explicația BOR
Sursa foto: Foto: a1.ro
de M.Z.    |    07 Apr 2017   •   14:21

Oficialii celei mai mari turnătorii de clopote din România, Blotor din Maramureș, se declară dezamăgiți de faptul că nici nu au fost contactați de Patriarhia Română pentru a înainta o ofertă privind realizarea celui mai mare clopot din România care va împodobi Catedrala Mântuirii Neamului din București.

”Am rămas cu un gust amar. Nu am fost contactat pentru ofertarea clopotului de la Catedrală, ai o singură astfel de șansă în viață”, spune reprezentantul celui mai mare fabricant de clopote din România, Gabriel Radu Blotor, a cărei firmă estea patra pe plan european, potrivit unei televiziuni de știri.

Realizarea clopotului în afara țării ”nu trebuie să facă pe nimeni să se simtă jignit”, spune Vasile Bănescu, consilier patriarhal. Întrebat dacă Patriarhia a trimis cereri de ofertă și în România, Vasile Bănescu spune: ”Nu a încercat (...). Această fabrică, turnătorie din Innsbruck este unica din Europa unde se fac lucruri de cea mai înaltă calitate, noi nu aveam posibilitatea în România, e un clopot care emite nota ”do” în mod unic și deci s-a ales în mod clar această variantă”.

Blotor afirmă însă că turnătoria sa ”poate turna clopote în gamă, pe orice notă muzicală”. 

Clopotul gigant, cu o greutate de 25 de tone și valoare de 425.000 de euro, pe care apare și chipul Patriarhului Daniel, va fi realizat de o turnătorie austriacă, numită Grassmayr, din Innsbruck. 
 

×
Subiecte în articol: Austria Vasile Banescu
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close