Antena 3 CNN Actualitate Religie Dezvăluirea făcută sâmbătă de Vatican în privința tainei Împărtășaniei

Dezvăluirea făcută sâmbătă de Vatican în privința tainei Împărtășaniei

Dezvăluirea făcută sâmbătă de Vatican în privința tainei Împărtășaniei
08 Iul 2017   •   15:30

Vaticanul a reiterat sâmbătă într-o scrisoare către episcopi normele în vigoare pentru a alege pâinea şi vinul pentru sfânta împărtăşanie, pronunţându-se împotriva azimei complet fără gluten, dar validând organismele modificate genetic (OMG).

După ce o lungă perioadă de timp preoţii procurau vinul şi azima (prescura) de la comunităţile religioase, ''astăzi acestea se vând în supermarketuri, în alte magazine şi pe internet'', relevă această scrisoare a cardinalului Robert Sarah, ''ministrul'' cultelor şi sacramentelor.

Prin urmare, el a cerut episcopilor să se asigure de o ''respectare absolută'' a normelor canonice din partea producătorilor.

Pentru catolici, pâinea şi vinul devin trupul şi sângele lui Hristos în timpul oficierii mesei, dar această preschimbare a pâinii şi vinului nu este valabilă decât cu produse conforme, scrie AFP.

Pâinea trebuie să fie nedospită (fără drojdie) şi din grâu curat, fabricată de persoane competente şi integre. O altă cereală nu este tolerată decât în proporţii foarte mici, în timp ce adăugarea de alte produse cum ar fi fructe, zahăr sau miere constituie ''un abuz grav''.

Vinul trebuie să provină numai din struguri şi preoţii sunt invitaţi să-l păstreze bine pentru a nu se acri.

Pentru persoanele care nu pot absorbi pâine sau vin fermentat, episcopii pot autoriza mustul din struguri sau azimă cu conţinut scăzut de gluten, dar nu 100% fără gluten, pe motiv că aceasta denaturează pâinea.

Cu toate acestea, Vaticanul a decis că materia euharistică preparată cu organisme modificate genetic ar putea fi considerată o materie validă'', asigură scrisoarea.

Pentru a se asigura de respectarea acestor criterii, Vaticanul propune instaurarea unei autorităţi de control în fiecare ţară.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Vatican Papa Francisc
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close