Antena 3 CNN Actualitate Religie FLORII, obiceiuri și tradiții. De ce se mănâncă pește pe 21 aprilie

FLORII, obiceiuri și tradiții. De ce se mănâncă pește pe 21 aprilie

FLORII, obiceiuri și tradiții. De ce se mănâncă pește pe 21 aprilie
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
19 Apr 2019   •   22:00

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui. Românii urmează mai multe tradiții și obiceiuri.

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii se mănâncă peşte, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Biserica ortodoxă dă dezlegare la pește, pentru că se spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește. În popor se spune că peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală.

FLORII, obiceiuri și tradiții. În ziua de Florii, oamenii duc la biserica ramuri de salcie, care sunt sfințite și puse apoi la icoane, la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să rodească sau la ușa casei pentru a fi protejată tot anul. Conform credinței, ramurile ajută la tămăduirea bolilor, la belșug în gospodărie și sunt păstrate pe tot parcursul anului, până la următoarea sărbătoare de Florii.

FLORII, obiceiuri și tradiții. În jur de 1, 5 milioane de români își sărbătoresc onomastica. Dintre cei sărbătoriţi, aproape 900.000 sunt femei, arată statisticile. Cele mai întâlnite nume la femei sunt Viorica, Florentina, Florica. Sunt și românce cu nume mai rare, precum Garofiţa, Micşunica, Panseluţa sau Crizantema.

FLORII, obiceiuri și tradiții. La bărbați sunt sărbătoriți cei care poartă numele de Florin, Viorel, Florian, cel mai des întâlnite, precum și cei botezați Trandafir, Bujor, Mărgărit sau Crin.

FLORII, obiceiuri și tradiții. Tradiția spune că așa cum va fi vremea de Florii, tot așa va fi și în prima zi de Paște.

×
Subiecte în articol: Florii Florii
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close