Antena 3 Actualitate Religie ÎNĂLȚAREA DOMNULUI 2017. Ce trebuie să facă toţi creştinii pentru noroc

ÎNĂLȚAREA DOMNULUI 2017. Ce trebuie să facă toţi creştinii pentru noroc

de S.T.    |    24 Mai 2017   •   20:05
ÎNĂLȚAREA DOMNULUI 2017. Ce trebuie să facă toţi creştinii pentru noroc
Sursa foto: Foto: pixabay.com

ÎNALȚAREA DOMNULUI 2017. Ce trebuie să facă toţi creştinii pentru noroc

ÎNALȚAREA DOMNULUI. În tradiţia populară, în ziua praznicului este de bun augur ca ferestrele casei să fie împodobite de gospodine cu frunze de leuştean, o plantă care și-a căpătat renumele de protector împotriva pagubei şi a bolilor pe parcursul anului.

ÎNĂLȚAREA DOMNULUI, tradiții și obiceiuri

Ispas ar fi personajul mitic care se pare ar fi asistat la Inaltarea Domnului si la ridicarea sufletelor mortilor la Domnul, scrie traditii.ro.

ÎNĂLȚAREA DOMNULUI, tradiții și obiceiuri. Se poarta foi de nuc la brau, pentru ca si Hristos si-a pus cand s-a inaltat.
Se crede ca cine moare de Ispas ajunge in cer


ÎNĂLȚAREA DOMNULUI, tradiții și obiceiuri. La Ispas se bat cu leustean vitele, ca sa se ingrase.
Se taie par din varful cozilor de la vite si se ingroapa intr-un furnicar: " Sa dea Dumnezeu sa fie atatia miei si vitei cate furnici sunt in acest furnicar! "
ÎNĂLȚAREA DOMNULUI, tradiții și obiceiuri

În ziua de Ispas sa nu se dea foc si sare din casa; foc, pentru ca tot anul vei avea huit, vor avea oamenii inima rea in casa ca focul; si sare nu se da, pentru ca vacile nu vor avea smantana.


ÎNĂLȚAREA DOMNULUI, tradiții și obiceiuri. Ce se seamana dupa Ispas nu rodeste
În ziua de Inaltarea Domnului, femeile care au in familie morti impart azime calde, ceapa verde si rachiu pentru sufletele mortilor, crezandu-se ca in acea zi se inalta sufletele lor la cer si sa aiba merinde de drum.
ÎNĂLȚAREA DOMNULUI, tradiții și obiceiuri. Femeile impart laptele dulce fiert cu pasat si la cine dau trebuie sa dea si un buchet de maturi de pe camp.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close