Antena 3 CNN Actualitate Religie Întâmpinarea Domnului. Ce nu ai voie să faci în această zi și ce se întâmplă dacă nu respecți tradiția

Întâmpinarea Domnului. Ce nu ai voie să faci în această zi și ce se întâmplă dacă nu respecți tradiția

Întâmpinarea Domnului. Ce nu ai voie să faci în această zi și ce se întâmplă dacă nu respecți tradiția
Sursa foto: Foto: crestinortodox.ro
de S.T.    |    02 Feb 2016   •   10:51
ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI. Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, pe 2 februarie.

Mântuitorul este dus la Templu de Fecioară Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere, potrivit crestinortodox.ro.

ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI. În acest moment se făcea și curățirea mamei. În Templu sunt întâmpinați de dreptul Simeon și prorocița Ana.

În credința populară ziua de 2 februarie este cunoascută sub denumirea de Ziua Ursului. Copiii erau unși cu grăsime de urs. Prin această practică se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor.

ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI. Bolnavii de „sperietoare” erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs. Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dimpotrivă, dacă în această zi cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, prevestind slăbirea frigului și apropierea primăverii.

ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI. Se mai zice despre Întâmpinarea Domnului, cunoscută în popor şi sub denumirea Stretenia, că este o zi rea, cu multe ceasuri rele, iar cine se naște sau cine face nuntă în această zi va avea parte numai de necazuri și nu-i va merge bine, conform traditii-superstitii.ro.

ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI. Superstițiile specifice zilei de Stretenie sunt numeroase, multe dintre ele făcând referire la vremea ce urmează.

Printre acestea se numără:

Cine lucrează în ziua de Stretenie va cădea în boală și i se va strâmba gura

Dacă boul, în cursul zilei de Stretenie, va bea apă din urma lui, atunci este semn că trece iarna

Dacă bea un bou apă din streașina casei, atunci anul va fi unul cu mană pentru albine și oi

Dacă în ziua de Stretenie este cald, atunci, în cursul anului, va fi vară călduruoasă și îmbelșugată, iar dacă în această zi este frig, ger și viscol, atunci vara va fi friguroasă și neroditoare

În această zi, a Streteniei, se strâmbă pârtia, adică începe a se topi zăpada.

×
Subiecte în articol: sarbatoare traditii obiceiuri
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close