Antena 3 CNN Actualitate Religie Derapaj ÎPS Teodosie: "La noi lumina vine, la catolici nu vine". Pr. Doboș: "Nu ai cum să nu-l iubești"

Derapaj ÎPS Teodosie: "La noi lumina vine, la catolici nu vine". Pr. Doboș: "Nu ai cum să nu-l iubești"

O nouă declarație ciudată vine de la arhiepiscopul Tomisului. IPS Teodosie spune că la ortodocși „vine lumina” și aghiazma se păstrează proaspătă, în timp ce la romano-catolici nu. În replică, preotul catolic Francisc Doboș afirmă: „Nu ai cum să nu-l iubești”.

Derapaj ÎPS Teodosie: "La noi lumina vine, la catolici nu vine". Pr. Doboș: "Nu ai cum să nu-l iubești"
de Claudia Popovici    |    12 Iun 2021   •   21:56

Întrebat dacă se poate vorbi și în biserica ortodoxă de o confruntare între păstrarea tradițiilor și modernizare, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului a subliniat că nu pentru că noi suntem unitari în păstrarea tradiţiilor.

Întrebat, mai departe, de ce catolicii merg pe modernizare, IPS Teodosie a spus:

„Sunt cu aggiornamento. Biserica romano-catolică a renunțat la tradiția primară, dar am fost una. Ei au fost ortodocși. Au ieșit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învățături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine. La noi aghiazma este proaspătă și peste 10-20 de ani, la ei nu este”, a mai spus ÎPS Teodosie la AlephNews.

În continuare, Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că biserica romano-catolică „se dezvoltă pe orizontală”, în timp ce cea ortodoxă are „mai mult o afirmare pe verticală”.

„Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. Că și la Liturghia catolică nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca niște pișcoturi și toți primesc de acolo, cu centralizarea. Dar fiecare merge cu tradiția lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune”, a mai spus ÎPS Teodosie.

În replică, preotul catolic Francisc Doboș a spus că IPS Teodosie „este de o candoare și de o simpatie debordantă atunci când se referă la catolici: pișcotari fără lumină, cu aghiazmă învechită și cu Duhul Sfânt cam rătăcit”.

„Nu ai cum să nu-l iubești. Păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinția Sa”, a adăugat Doboș, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: ÎPS Teodosie Francisc Doboș

Philip Morris susține inovația

Cum îţi construieşti un sistem video de monitorizare pentru casă sau afacere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close