Antena 3 CNN Actualitate Religie Arhiepiscopia Tomisului, despre declaraţia de avere a lui ÎPS Teodosie: "Nu are averi. Arhiepiscopul este averea bisericii"

Arhiepiscopia Tomisului, despre declaraţia de avere a lui ÎPS Teodosie: "Nu are averi. Arhiepiscopul este averea bisericii"

Arhiepiscopia Tomisului a transmis, miercuri, că ÎPS Teodosie nu are averi, arhiepiscopul fiind averea Bisericii. Reacţia vine în contextul unor informaţii apărute în presă cu privire la declasraţia de avere a arhiepiscopului Tomisului, considerate de reprezentanţii instituţiei de cult drept "mincinoase şi tendenţioase".

Arhiepiscopia Tomisului, despre declaraţia de avere a lui ÎPS Teodosie: "Nu are averi. Arhiepiscopul este averea bisericii"
Sursa foto: Faceook Arhiepiscopia Tomisului
de Claudia Popovici    |    10 Mar 2021   •   17:20

Anual, ÎPS Teodosie primeşte 116.894 de lei ca arhiepiscop, iar la aceştia se adaugă şi 150.115 lei de la Facultatea de Teologie, dar şi proprietăţi şi investiţii imobiliare. Mai mult decât atât, ÎPS Teodosie deţine un complex balnear la Dorna Arini, proprietate ce i-a fost cedată de Mânăstirea din Arini, în 2010.

În replică, Arhiepiscopia Tomisului a emis un comunicat în care aduce clarificări la declaraţia de avere a ierarhului.

"ÎPS Teodosie nu are averi. Arhiepiscopul este averea Bisericii. Arhiepiscopia Tomisului constată cu mâhnire şi îngrijorare faptul că, de câteva zile, în anumite publicaţii au apărut informaţii despre presupusa 'avere' a ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Ceea ce ne provoacă aceste reacţii nu sunt informaţiile publice, fireşti, despre veniturile Arhiepiscopului, cât minciunile şi interpretările tendenţioase", se arată într-un comunicat de presă emis de Arhiepiscopia Tomisului.

"Cuantumul veniturilor nu este stabilit de către ÎPS Teodosie, ci de către autorităţi"

"Pentru corecta informare a publicului, precizăm următoarele: Veniturile Arhiepiscopului Teodosie sunt cele prevăzute de Legea nr. 153/2017, care stabileşte veniturile reprezentaţilor tuturor cultelor din România (ierarhi, pastori, rabini, imami, etc.). Aşadar, cuantumul lor nu este stabilit de către ÎPS Teodosie, ci de către autorităţi, şi nu doar Arhiepiscopul Teodosie cumulează venituri salariale din funcţiile clericale şi universitare pe care le deţine. Minciuna prin omisiune rămâne tot minciună. Iar comparaţia veniturilor unui arhiepiscop, mitropolit sau chiar Patriarhului României (cum s-a mai întâmplat) cu cele ale Preşedintelui Statului ne aduce aminte, cu regret, de vremurile în care bolşevicii agitau masele spre lupta de clasă",se mai explică din comunicat.

"Arhiepiscopul Teodosie nu deține complexul de la Dorna Arini, deși este ctitorul acestuia"

Arhiepiscopul Teodosie NU deţine complexul de la Dorna Arini, deşi este ctitorul acestuia. Complexul este deţinut de o Fundaţie, în care ÎPS Teodosie este doar membru şi Preşedinte Onorific, alături de alte 11 persoane. În plus, complexul NU are 20 de hectare, cum fals măsoară 'ştirea', ci aproximativ 1 hectar, în care se includ mânăstirea şi anexele ei; Finanţarea complexului de la Dorna Arini este exclusiv privată, NU din fonduri 'aproape în totalitate de la Guvern' cum pretind mincinoşii numărători de bani ai Arhiepiscopului. Nici măcar mânăstirea sau personalul ei nu beneficiază de sprijin guvernamental, deşi ar îndeplini condiţiile legale, fiind canonic în jurisdicţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor", se mai arată în comunicat.

ÎPS Teodosie a fost achitat, printr-o sentinţă definitivă, în dosarul Nazarcea

"ÎPS Teodosie a fost achitat definitiv în dosarul Nazarcea, împreună cu toţi ceilalţi acuzaţi de presupuse fraude cu fonduri europene. Considerăm tendenţioasă pomenirea numelui Arhiepiscopului Tomisului în articole care dezbat metode de fraudare a acestor bani, câtă vreme s-a demonstrat nevinovăţia ÎPS Teodosie", se mai transmite în comunicat.

"Activitatea recentă, din pandemie, a Arhiepiscopului Tomisului poate să producă neplăceri unora"

"Înţelegem că activitatea recentă, din pandemie, a Arhiepiscopului Tomisului poate să producă neplăceri unora. Nu pot fi mulţumiţi toţi. Dar considerăm că este total deplasat ca unii jurnalişti să apeleze la vechi metode comuniste de arătare cu degetul la gazeta de perete, pentru a arunca o umbră asupra persoanei sau activităţii ÎPS Teodosie. Motiv pentru care am făcut aceste precizări. Vă mulţumim şi ne rugăm Bunului Dumnezeu să dea tuturor un Post Mare binecuvântat şi liniştit", se mai spune în comunicatul transmis de Arhiepiscopia Tomisului.

 

×
Parteneri
Horoscop 22 septembrie 2023. Scorpionii sunt orbiți de dragoste
x close