Antena 3 CNN Actualitate Religie Papa Francisc, scrisoare în limba rusă pentru Patriarhul Kiril: "Să ne facă adevărați făcători de pace, în special pentru Ucraina"

Papa Francisc, scrisoare în limba rusă pentru Patriarhul Kiril: "Să ne facă adevărați făcători de pace, în special pentru Ucraina"

Liderul Bisericii Catolice, Papa Francisc, a lansat un apel la adresa şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril I al Moscovei, pentru a-şi uni eforturile în vederea încheierii ostilităţilor din Ucraina.

Papa Francisc, scrisoare în limba rusă pentru Patriarhul Kiril: "Să ne facă adevărați făcători de pace, în special pentru Ucraina"
Sursa foto: Hepta/ Abaca Press / ALESSIA GIULIANI / ipa-agency.net
de Mia Lungu    |    25 Apr 2022   •   16:51

"Fie ca Sfântul Duh să ne schimbe inimile şi să ne transforme în aducători ai păcii, în special în Ucraina răvăşită de război", i-a scris papa Francisc în limba rusă patriarhului Kiril, cu ocazia Paştelui Ortodox.

Mesajul Papei, transmis în limba rusă, a fost publicat pe site-ul Patriarhiei Ortodoxe a Rusiei, notează vaticannews.va.

Papa Francisc, potrivit uzanței, a trimis o scrisoare de urări pascale patriarhilor Bisericilor orientale, catolice și ortodoxe, care au sărbătorit Învierea Domnului în 24 aprilie, urmând calendarul iulian.

"Dragă frate", scrie Pontiful în mesajul transmis Patriarhului Kiril și publicat pe site-ul patriarchia.ru, "fie ca Duhul Sfânt să transforme inimile noastre și să ne facă adevărați făcători de pace, mai ales pentru Ucraina, sfâșiată de război, pentru ca marea trecere pascală de la moarte la noua viață în Cristos să devină realitate pentru poporul ucrainean, care își dorește o nouă auroră care să pună capăt la întunericul războiului".

"Simțim cu toții povara suferinței familiei noastre umane, strivită de violență, război și numeroase injustiții", scrie în continuarea mesajului pe care Papa l-a trimis patriarhului ortodox rus.

"Cu o inimă recunoscătoare", spune Sfântul Părinte despre sărbătoarea Învierii, "vedem încă o dată că Domnul a luat asupra sa tot răul și toată durerea lumii noastre".

"Moartea lui Cristos a fost începutul unei noi vieți și al eliberării de legăturile păcatului, dar și o ocazie de bucurie pascală pentru noi, deschizând tuturor oamenilor calea de urmat pentru a trece de la umbra întunericului la lumina împărăției lui Dumnezeu", scrie Papa Francisc, care îndeamnă la rugăciune reciprocă "pentru a duce o mărturie credibilă a mesajului evanghelic al lui Cristos înviat și al Bisericii ca sacrament universal de mântuire", astfel încât "toți oamenii să intre în împărăția dreptății, a păcii și a bucuriei în Duhul Sfânt".

Papa Francisc a anulat întâlnirea cu Patriarhul Ortodox Rus, programată în iunie

Planurile ca Papa Francisc să se întâlnească la Ierusalim în iunie cu patriarhul ortodox rus Kirill, care a sprijinit războiul Rusiei în Ucraina, au fost suspendate, a declarat Suveranul Pontif.

Papa Francisc a spus, într-un interviu pentru ziarul argentinian La Nacion, că planurile de întâlnire au fost ”suspendate” deoarece diplomații de la Vatican au sfătuit că o astfel de întâlnire ”ar putea crea multă confuzie în acest moment”, scrie Reuters.

Într-un interviu recent pentru cotidianul argentinian La Nacion, papa Francisc a vorbit despre anularea unei întâlniri cu patriarhul Kiril.

"Îmi pare rău", a explicat pontiful, "pentru faptul că Vaticanul a trebuit să anuleze a doua întâlnire cu patriarhul Kiril, pe care o programasem pentru luna iunie la Ierusalim. Diplomația noastră a considerat că o întâlnire între noi în acest moment ar putea să aducă multă confuzie", a mai spus papa Francisc, care a avut o primă întâlnire cu patriarhul Kiril în 2016, într-o sală din aeroportul de la Havana, în Cuba, când au semnat o declarație comună.

Ultimul contact direct dintre papa Francisc și patriarhul Kiril a avut loc pe 16 martie, în cadrul unei convorbiri video în care pontiful a spus, printre altele, că "Biserica nu trebuie să folosească limba politicii, ci limbajul lui Isus".

×
Subiecte în articol: Papa Francisc Patriarhul Kiril Rusa
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close