Antena 3 CNN Actualitate Religie SĂPTĂMÂNA ALBĂ. Se mănâncă sau nu pește?

SĂPTĂMÂNA ALBĂ. Se mănâncă sau nu pește?

SĂPTĂMÂNA ALBĂ. Se mănâncă sau nu pește?
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
04 Mar 2019   •   18:00

SĂPTĂMÂNA ALBĂ. Este Săptămâna albă în calendarul creștin-ortodox, iar mulți se întreabă dacă în această săptămână se poate mânca pește.

SĂPTĂMÂNA ALBĂ. Preotul Andrei Atudori a venit cu explicații în acest sens.

SĂPTĂMÂNA ALBĂ. În „săptămâna brânzei” sau „săptămâna albă” se mănâncă pește în fiecare zi, de luni până duminică. Pentru zilele de miercuri și vineri se specifică dezlegarea la pește (prin semnul din calendar), tocmai pentru că ele sunt zile de post prin excelență, iar această specificare este obligatorie pentru această săptămână. Este ilogic să afirmi că poți mânca pește miercuri și vineri, în săptămâna albă, dar nu poți mânca, de exemplu, luni sau joi. Până acum, personal, nu am întâlnit persoane care să afirme ceea ce spui, însă chiar dacă ar exista, afirmația nu ar avea susținere tocmai în logica celor de mai sus. Discuția nici nu ar trebui să aibă legătură cu cât de „carne” este peștele (dacă pot spune așa) sau dacă este „mai de post” sau nu decât brânza și ouăle. Cred că tipicul nu face referire expresă la dezlegarea la pește din celelalte zile ale acestei săptămâni tocmai datorită faptului că această „dezlegare” se subînțelege.

SĂPTĂMÂNA ALBĂ. Reformulat, ca să înțelegi mai bine, iată ce înseamnă de fapt săptămâna brânzei: „În această săptămână nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri şi vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte.” Adică dezlegarea propriu-zisă privește doar zilele de miercuri și vineri, în sensul că ea nu este necesară pentru celelalte zile, pentru că în acelea este permis consumul alimentelor specificate, nefiind deci nevoie de o „dezlegare”. Sper că am fost clar în argumentare și că ai înțeles sensul celor de mai sus.

SĂPTĂMÂNA ALBĂ.  În cele din urmă, indiferent de argumentele unora sau altora, dacă vrei să nu ai nici un fel de dubiu, pentru conștiința ta, pur și simplu întreabă-ți părintele duhovnic despre aceasta și fă ceea ce îți spunel, scrie ortodoxia.me.

×
Subiecte în articol: peste
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close