Antena 3 CNN Actualitate Religie Sărbătoare mare. Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe mitropolitul Țării Românești

Sărbătoare mare. Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe mitropolitul Țării Românești

Sărbătoare mare. Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe mitropolitul Țării Românești
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    22 Iun 2017   •   11:53

Ortodoxe
Sf. Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Țării Românești; Sf. Sfințit Mc. Eusebiu, episcopul Samosatei (Dezlegare la pește)

Greco-catolice
Sf. ep. m. Eusebiu; Sf. Paulin de Nola

Romano-catolice
Ss. Paulin de Nola, ep.; Ioan Fisher, ep. și Thomas Morus, m.; Niceta de Remesiana, ep.

 

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Țării Românești, este sărbătorit de Biserica Ortodoxă la 22 iunie.

Sfântul Grigorie (Gheorghe) s-a născut în anul 1765, la București. A fost tuns în monahism chiar de Sfântul Paisie Velicicovski, sub numele de Grigorie, la Mănăstirea Neamț.

Fiind iubitor de liniște și de rugăciune, tânărul Grigorie a plecat în Sfântul Munte Athos, în anul 1812, la îndemnul Sfântului Paisie. Întors la Mănăstirea Neamț, Sfântul Grigorie va continua traducerea și tipărirea lucrărilor patristice ascetice și duhovnicești.

În anul 1820, ierodiaconul Grigorie s-a așezat, pentru o vreme, în Mănăstirea Antim, din București, iar mai apoi, în Mănăstirea Căldărușani. La Căldărușani, obștea monahală fusese reorganizată și întărită duhovnicește de către Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica, între anii 1794-1806.

În anul 1823, Sfântul Grigorie a fost hirotonit episcop, fiind așezat în scaunul mitropolitan de la București (1823-1834).

Pentru viața și activitatea sa duhovnicească și culturală, Sfântul Ierarh Grigorie a rămas în memoria Bisericii și a neamului românesc drept cel mai de seama întâistătător al Mitropoliei Țării Românești din secolul al XIX-lea, pentru aceasta el fiind supranumit "Dascălul".

Sfântul Grigorie a trecut la cele veșnice în data de 22 iunie 1834, fiind înmormântat la Mănăstirea Căldărușani.

Canonizarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascalul a fost proclamată în data de 21 mai 2006, în ziua hramului Catedralei Patriarhale din București, Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: sarbatoare Biserica ortodoxa
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close