Antena 3 CNN Actualitate Religie Sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce sfânt sărbătorim astăzi

Sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce sfânt sărbătorim astăzi

Sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce sfânt sărbătorim astăzi
Sursa foto: Foto: doxologia.ro
02 Iun 2016   •   10:53

Conform crestinortodox.ro, astăzi este celebrat Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. El s-a născut în Asia Mica, în jurul anului 1300, câştigându-şi existenţa făcând negoţ de icoane alături de tatăl său.

Într-una din călătoriile din Cetatea Albă, acesta a purtat o discuţie în contradictoriu pe teme religioase cu catolicul Reiz. La sfârşit, acesta i-a spus conducătorului tătar al cetăţii că Ioan voia să edvină musulman. În faţa tătarului, Ioan a mărturisit că Hristos este singurul Dumnezeu. După mai multe chinuri, Ioan cel Nou de la Suceava a fost târât prin cetate fiind legat de coada unui cal.

În urma acestei pedepse, cuvintele pe care le spunea în gând erau: "Doamne, că m-ai învrednicit pe mine, ticălosul, să-mi spăl păcatele cu însuşi sângele meu şi curat a mă face de faradelegile mele cele multe ce am săvârşit înaintea Ta, din pricina neputinţei omeneşti"

Unul dintre chinuitori a fost uimit de puterea cu care Ioan îşi îndura pedeapsa, aşa că a scos sabia retezându-i capul. Nu a fost permisă îngroparea lui până prin minune, trei îngeri au tămăiat trupul său.

Mai târziu, Ioan s-a arătat în visul unui preot, care i-a luat moaştele şi le-a aşezat în altarul bisericii în care slujea. Osemintele au stat în acea biserică până la venirea lui Alexandru Cel Bun, care le-a dus la Suceava pe 24 iunie 1402.

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este cinstit şi ca ocrotitor al negustorilor.

×
Subiecte în articol: sarbatoare crestini sfant crestini
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close