Antena 3 CNN Actualitate Religie Sărbătoare mare pe 18 septembrie. Nu uita să le spui „La mulți ani!”

Sărbătoare mare pe 18 septembrie. Nu uita să le spui „La mulți ani!”

Sărbătoare mare pe 18 septembrie. Nu uita să le spui „La mulți ani!”
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    18 Sep 2018   •   11:36

SĂRBĂTOARE 18 SEPTEMBRIE. Ortodoxe
Sf. Ier. Eumenie, episcopul Gortinei; Sf. Mc. Ariadna

Greco-catolice
Sf. ep. m. Eumenie al Gortinei

Romano-catolice
Sf. Iosif din Copertino, pr.


Sfântul Ierarh Eumenie este pomenit în calendarul creştin ortodox în 18 septembrie.

Sfântul Eumenie, al cărui nume înseamnă milostiv, şi-a închinat viaţa mai întâi slujirii lui Dumnezeu şi apoi a semenilor. Fiind mai întâi lumină pentru sine, a luminat apoi şi pe alţii: "Întâi cugetând el la legea Domnului ziua şi noaptea şi pe alţii după aceea i-a învăţat. Întâi el a vieţuit cu sfinţenie şi apoi i-a sfinţit pe alţii. Întâi a câştigat ştiinţa sa curată şi apoi a curăţit ştiinţele altora" (Vieţile Sfinţilor).

Şi-a împărţit averile celor săraci, el însuşi supunându-se unei asceze severe pentru a îndepărta patimile trupului.

Era un bun propovăduitor al Evangheliei, pentru aceasta a fost hirotonit episcop al Gortinei, în insula Creta. A mers în călătorie misionară până la Roma, apoi în ţinutul Tebaida din Egipt, unde a şi murit.

Tot în această zi este pomenită Sfânta Muceniţă Ariadna din Frigia, care a trăit pe vremea împăraţilor Hadrian şi Antonin (între 117 şi 139).

Sfânta Ariadna era roaba unui demnitar în cetatea Promisia din Frigia. Pentru că n-a vrut să prăznuiască împreună la naşterea copilului stăpânului său, în capiştea idolilor, a fost torturată şi închisă, fiind mult chinuită cu foamea, pentru a renunţa la credinţa în Hristos.

În cele din urmă a fost eliberată şi a plecat din cetate. Dar stăpânul ei, părându-i rău că a lăsat-o să plece, a alergat după dânsa cu slujitorii săi.

Sfânta Ariadna uitându-se înapoi şi văzând pe urmăritorii săi a fugit şi, apropiindu-se de o piatră oarecare, s-a rugat lui Dumnezeu ca să o izbăvească din mâinile vrăjmaşilor.

Din dumnezeiasca voie desfăcându-se piatra, s-a ascuns sfânta înăuntru, şi iar s-a aşezat piatra cum a fost, pentru că îngerul Domnului, arătându-se acolo, a făcut această minune.

Iar prigonitorii tulburându-se de frică şi hărţuindu-se cu suliţele, singuri s-au lovit şi au pierit. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: sarbatoare la multi ani
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close