Antena 3 Actualitate Religie Sărbătoare mare pe 18 septembrie. Nu uita să le spui „La mulți ani!”

Sărbătoare mare pe 18 septembrie. Nu uita să le spui „La mulți ani!”

de S.T.    |    18 Sep 2018   •   11:36
Sărbătoare mare pe 18 septembrie. Nu uita să le spui „La mulți ani!”
Sursa foto: Foto: pixabay.com

SĂRBĂTOARE 18 SEPTEMBRIE. Ortodoxe
Sf. Ier. Eumenie, episcopul Gortinei; Sf. Mc. Ariadna

Greco-catolice
Sf. ep. m. Eumenie al Gortinei

Romano-catolice
Sf. Iosif din Copertino, pr.


Sfântul Ierarh Eumenie este pomenit în calendarul creştin ortodox în 18 septembrie.

Sfântul Eumenie, al cărui nume înseamnă milostiv, şi-a închinat viaţa mai întâi slujirii lui Dumnezeu şi apoi a semenilor. Fiind mai întâi lumină pentru sine, a luminat apoi şi pe alţii: "Întâi cugetând el la legea Domnului ziua şi noaptea şi pe alţii după aceea i-a învăţat. Întâi el a vieţuit cu sfinţenie şi apoi i-a sfinţit pe alţii. Întâi a câştigat ştiinţa sa curată şi apoi a curăţit ştiinţele altora" (Vieţile Sfinţilor).

Şi-a împărţit averile celor săraci, el însuşi supunându-se unei asceze severe pentru a îndepărta patimile trupului.

Era un bun propovăduitor al Evangheliei, pentru aceasta a fost hirotonit episcop al Gortinei, în insula Creta. A mers în călătorie misionară până la Roma, apoi în ţinutul Tebaida din Egipt, unde a şi murit.

Tot în această zi este pomenită Sfânta Muceniţă Ariadna din Frigia, care a trăit pe vremea împăraţilor Hadrian şi Antonin (între 117 şi 139).

Sfânta Ariadna era roaba unui demnitar în cetatea Promisia din Frigia. Pentru că n-a vrut să prăznuiască împreună la naşterea copilului stăpânului său, în capiştea idolilor, a fost torturată şi închisă, fiind mult chinuită cu foamea, pentru a renunţa la credinţa în Hristos.

În cele din urmă a fost eliberată şi a plecat din cetate. Dar stăpânul ei, părându-i rău că a lăsat-o să plece, a alergat după dânsa cu slujitorii săi.

Sfânta Ariadna uitându-se înapoi şi văzând pe urmăritorii săi a fugit şi, apropiindu-se de o piatră oarecare, s-a rugat lui Dumnezeu ca să o izbăvească din mâinile vrăjmaşilor.

Din dumnezeiasca voie desfăcându-se piatra, s-a ascuns sfânta înăuntru, şi iar s-a aşezat piatra cum a fost, pentru că îngerul Domnului, arătându-se acolo, a făcut această minune.

Iar prigonitorii tulburându-se de frică şi hărţuindu-se cu suliţele, singuri s-au lovit şi au pierit. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: sarbatoare la multi ani
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close