Antena 3 CNN Actualitate Religie Sărbătoare mare! Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare, pomenit în calendarul creștin ortodox

Sărbătoare mare! Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare, pomenit în calendarul creștin ortodox

Sărbătoare mare! Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare, pomenit în calendarul creștin ortodox
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    06 Iul 2016   •   09:50

Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare, pomenit în calendarul creștin ortodox la 6 iulie, a trăit în secolele IV-V; s-a retras din tinerețe în pustiul Egiptului.

Prin smerenie, rugăciune și post viața lui s-a asemănat cu viața îngerilor. Pentru smerenia sa, a luat atâta dar de la Dumnezeu, încât s-a învrednicit de mari minuni, înviind chiar și morți, așa cum este arătat în Patericul egiptean.

Pe acest părinte l-au întrebat frații: "De va cădea vreun frate, în vreo greșeală îi este destul un an de pocăință?" La care starețul a răspuns: "Aspru este cuvântul acesta". Au întrebat frații: "Atunci șase luni, se cade să se pocăiască, cel ce a greșit?" Starețul a răspuns: "Este mult". Și iarăși, au zis frații: "Dar patruzeci de zile, îi este de ajuns pentru pocăință?" Și a răspun starețul: "Este mult". După aceasta, a zis: "Cred în milostivirea Iubitorului de oameni că, de se va pocăi omul din tot sufletul trei zile sunt de ajuns, pentru a primi Dumnezeu pocăința lui" (Patericul egiptean).

Cuviosul Sisoe a petrecut în pustie șaizeci de ani, și, când era să moară, stând lângă dânsul monahii, s-a luminat fața lui ca lumina și a grăit către dânșii: "Iată, ava Antonie a venit". Și, trecând puțin, iarăși, a zis: "Iată, ceata Prorocilor a venit". Și, iarăși, s-a luminat, mai mult, și a zis: "Iată, ceata Apostolilor a venit".

L-au rugat pe el frații, zicând: "Spune-ne, Părinte, cu cine vorbești?" Și le-a zis: "Iată, îngerii au venit ca să mă ia, pe mine, și mă rog lor, să mă lase pe mine, puțin ca să mă pocăiesc". Și i-au zis lui frații: "Nu-ți este ție de trebuință pocăința".

La aceasta Cuviosul Sisoe a răspuns: "Cu adevărat, nu mă știu pe mine, să fi atins, măcar începutul pocăinței". Și toți frații îl știau pe el, că este desăvârșit.

Și, iarăși, mai mult, s-a luminat și se făcuse fața lui ca soarele și s-au temut toți. Și a grăit către dânșii starețul: "Iată, vine Domnul, vedeți toți, că zice: Aduceți-Mi vasul cel ales din pustie". Și, zicând acestea, Cuviosul, îndată, și-a dat duhul său la Domnul. Și s-au văzut niște fulgere și s-a umplut casa aceea de bună mireasma (Patericul Egiptean).

Sărbători Greco-catolice
Sf. cuv. Sisoe cel Mare; Sf. m. Maria Goretti

Sărbători Romano-catolice
Sf. Maria Goretti, fc. m.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: sarbatoare
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close