Antena 3 CNN Actualitate Religie Tradiţii şi superstiţii la români de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului

Tradiţii şi superstiţii la români de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului

De sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, românii au o serie de tradiţii şi superstiţii ce încă sunt respectate în anumite zone ale ţării.

Tradiţii şi superstiţii la români de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului
Sursa foto: Getty Images | sedmak
de Georgiana Adam    |    06 Aug 2021   •   08:30

Tradiţii şi superstiţii la români de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului sau Probejenia, aşa cum este sărbătoarea cunoscută în popor, provin din cultura populară românească şi s-au transmis din generaţie în generaţie.

Probejenia, așa cum este cunoscută în folclorul tradițional sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, marchează începutul toamnei. De acum nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe la râu. Nici măcar animalele nu se mai scaldă după această dată, potrivit tradiţiei populare creştine.

Din popor se mai spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească.

Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe; Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba;

Se spune că cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față, nesfințiti, o să aibă dureri de burtă; Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului. În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul;

Tradiţii şi superstiţii la români de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului

Tradiţii şi superstiţii de Schimbarea la Faţă a Domnului

De asemenea, în această zi este bine să te împaci cu cine ești certat, altfel vei fi mustrat tot anul; Tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară. Praznicul Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos este prin excelenţă sărbătoarea îndumnezeirii firii omeneşti şi a participării trupului trecător la bunătăţile veşnice;

Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi; Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi;

Cei vii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora; Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamnă va fi una roditoare şi îmbelşugată.În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâta;

Data de 15 august este ultima zi când florile pot fi culese și să fie bune de leac; În popor se spune că, dacă în Postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna care va veni va fi una plină de ninsori.

Rugăciune de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului

"Doamne Iisuse Hristoase mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai  arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.

La ceas  de mare sărbătoare te  rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău,  trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca  mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.

Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul  luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit  de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că  viața mea va fi în continuare un coșmar.

Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin”.

×
Subiecte în articol: Schimbarea la Faţă a Domnului
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close