Antena 3 CNN Actualitate Religie Secretul din Biblie, ascuns timp de mai bine de 1.500 de ani, descoperit în biblioteca de la Vatican

Secretul din Biblie, ascuns timp de mai bine de 1.500 de ani, descoperit în biblioteca de la Vatican

Oamenii de știință spun că au găsit o versiune veche a unui capitol din Biblie care a fost ascunsă sub o secțiune de text timp de 1.500 de ani.

Secretul din Biblie, ascuns timp de mai bine de 1.500 de ani, descoperit în biblioteca de la Vatican
Sursa foto: Hepta / Face to Face / Bilderbox
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mai 2023   •   12:26

Grigory Kessel, istoric la Academia Austriacă de Științe, a anunțat descoperirea la începutul acestui an într-un articol din New Testament Studies, o revistă academică evaluată de colegi, publicată de Cambridge University Press.

Kessel a declarat că a folosit fotografierea cu ultraviolete pentru a vedea textul original aflat sub trei straturi de cuvinte scrise pe un palimpsest, un manuscris antic pe care oamenii îl foloseau pentru a scrie peste alte cuvinte, dar care adesea pastrează urme ale scrierii originale.

Palimpsestele erau folosite în antichitate din cauza lipsei de pergament. Cuvintele erau scrise pe acest material în mod repetat până când mai multe straturi acopereau cuvintele ascunse dedesubt.

Kessel a declarat că textul este o versiune extinsă, nemaiîntâlnită, a capitolului 12 din Cartea lui Matei, care făcea parte inițial din vechile traduceri siriene ale Bibliei. El a precizat că a făcut descoperirea în manuscrisul păstrat în Biblioteca Vaticanului.

Potrivit istoricului, manuscrisul oferă cercetătorilor o "poartă unică" în a înțelege primele etape ale evoluției textului din Biblie.

De exemplu, versiunea originală în limba greacă a textului din Matei 12:1, care este cea mai des folosită în prezent, spunea: "În acea vreme, Iisus a trecut prin lanurile de grâu în ziua de Sabat, iar ucenicilor Săi li s-a făcut foame și au început să culeagă căpățânile de grâu și să mănânce", în timp ce în traducerea siriacă, recent descoperită, textul este ușor diferită. Aceasta spune: "au început să culeagă căpățânile de grâu, să le frece în mâini și să le mănânce".

 

×
Subiecte în articol: Biblie Vatican
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close